Змагання пройшли за ініціативи Олександра Домбровського на стадіоні місцевої школи-інтернату за участю команд ветеранів «шкіряного м’яча» зі Стрижавки, Калинівки, Теплика, Тростянця, Погребища та села Метанівка Теплицького району. До речі, у їх складі на поле вийшли і мери міст – учасників, а за Стрижавку голи у ворота суперників забивав земляк, заступник Вінницького міського голови Валерій Коровій. Саме йому належить ідея назвати турнір «Кубком Добра».

- Це святе місце, тут сіється добро, тут Бог дає нам можливість почуватися потрібними дітям, які потребують нашої підтримки, – сказав Валерій Коровій.

Він також нагадав учасникам турніру, що команда вихованців Стрижавської школи-інтернату минулого року стала чемпіоном України з футболу серед подібних закладів та віце-чемпіоном Європи. Хлопці почали серйозно займатися улюбленою грою після того, як на території школи з’явився футбольний майданчик зі штучним покриттям, спорудження якого, будучи губернатором області, ініціював і всіляко підтримував Олександр Домбровський.

- Далеко не кожен райцентр має таку базу, як наш інтернат, – розповідає директор школи Василь Ліцький. – З’явилось це все завдяки тому, що є команда однодумців, друзів, є чудовий колектив і головне – бажання працювати і займатися спортом самих дітей. Спорт надзвичайно важливий для їх реабілітації. Ставши чемпіонами України і успішно виступивши у європейській першості, ми показали, що з такими дітьми можна багато досягти. Мене вразило, як охоче вони взялися допомагати будувати новий майданчик – для волейболу та баскетболу. У цьому нам дуже допоміг Олександр Домбровський, але діти самі взялися засипати щебінь, стелити покриття, фарбувати. Я вдячний долі, що звела мене з Олександром Георгійовичем ще задовго до того, як він став мером, а потім – губернатором. Він був простим бізнесменом, часто приїздив до нас, переймався нашими проблемами, у всьому підтримував. Не забував і тоді, коли пішов у владу, не забуває і нині, коли пішов з влади. Дуже поважаю його як людину, цінував і буду цінувати як друга, – каже Василь Ліцький.

«Кубок Добра» має стати традиційним, – переконаний Олександр Домбровський. У юності він також активно займався футболом і баскетболом, грав у Калинівській ДЮСШ. Нині ж, зізнається, часу на серйозний спорт не завжди вистачає, втім, у баскетбольне кільце щойно відкритого майданчика у Стрижавській школі-інтернаті Олександр Домбровський м’ячем вцілив з першої ж спроби.

- Ще, очевидно, залишились навики у м’язах, колись, між іншим, я мало не став гравцем київського «Динамо»: мене з товаришем запрошували у школу підготовки гравців команди, його батьки відпустили, а мої хотіли, щоб я займався наукою, а не футболом, – розповідає Олександр Домбровський,

Він підтримав ініціативу дати турніру ім’я Добра. Каже, Стрижавська школа-інтернат – місце справді особливе.

- Приємно, що змагання проходять саме тут, адже ці діти є достатньо складною категорією з точки зору спілкування. Вони повинні бути серед людей, спілкуватися, їх світ не повинен бути замкнутим, обмежуватися лише парканом інтернату. Приємно, що тут зібралися команди з різних куточків області, це люди, які не просто працюють на відповідальних посадах, а й ведуть активний спосіб життя. Це – приклад того, що ми повинні працювати, спілкуватися, займатися спортом, приділяти увагу дітям.

- Олександре Георгійовичу, добре, коли політки йдуть у спорт, а як ви ставитесь до того, що спортсмени йдуть у політику?

- Мені здається, питання не в спортсменах і не в політиках. Питання в професійному підході до будь-якої справи. Якщо людина здатна професійно чимось займатися, віддається цій роботі, це дуже добре. Але якщо хтось: чи то співак, чи спортсмен, чи актриса, чи балерина йде в політику тільки заради того, щоб в якийсь спосіб впливати на суспільне сприйняття тієї чи іншої партії, вважаю, що це неправильно. Будь-якою справою, в тому числі політикою, треба займатися системно, професійно, самовіддано. Якщо спортсмени, які сьогодні йдуть в політику, будуть це робити щиро, відверто і до кінця, я тільки буду вітати таку позицію.

А взагалі, вважає Олександр Домбровський, країні нині потрібні перемоги. Як маленькі, так і великі. Такі події, як відкриття у Стрижавці волейбольно-баскетбольного майданчика, де будуть займатися, в першу чергу, вихованці місцевого інтернату – теж своєрідна перемога. Перемога добра над байдужістю. Проведення у Стрижавці «Кубку Добра» – перемога не лише місцевої команди, яка у нелегких і драматичних баталіях на полі завоювала золото (срібло дісталось футболістам із Метанівки, а бронза команді з Погребища). Це – перемога всіх, а особливо – дітей – вихованців інтернату, для яких цей турнір став справжнім святом.



Переглядів: 5571
Поширень: 0