Щороку назва нашого міста все частіше звучить під час нагородження спортсменів на різноманітних змаганнях – всеукраїнських, європейських та світових рівнів. Так, зокрема, нещодавно у Чехії на чемпіонаті Світу серед юніорів з рогейну (багатогодинного пішого орієнтування) вінничанка Марія Соколовська зайняла перше місце. Крім того, вперше за роки незалежної України найкращого результату українських слаломістів досягла Вікторія Добротворська, яка зайняла 2 місце на чемпіонаті Європи з веслувального слалому у Словенії. Про ці та інші досягнення наших співвітчизників на спортивних аренах йшлося 8 жовтня у мерії під час прес-конференції.

З кожним роком збільшується кількість спортсменів із Вінниці, які виборюють у змаганнях різних рівнів призові місця, а інколи навіть вперше за історію незалежності України. Лише за підсумками першого півріччя 33 вінничанина стали чемпіонами та призерами європейських і світових змагань. Зокрема, це призери чемпіонату Європи зі кульової стрільби, чемпіонату Європи з ушу (саньшою), хокею на траві, веслування, боксу, акробатики тощо. Упродовж липня-вересня до цієї когорти переможців долучилось ще більше десяти наших співвітчизників.

Як повідомив голова комітету по фізичній культурі та спорту Вінницької міської ради Сергій Краєвський, наприкінці серпня – на початку вересня у м. Карлові Вари (Чехія) відбувся чемпіонат Світу зі спортивного орієнтування з рогейну та чемпіонат Світу серед юніорів з рогейну, у якому взяли учать понад 330 команд із 25 країн. «На цих змаганнях серед жінок-юніорів перше місце посіла вихованка вінницької дитячо-юнацької спортивної школи №2 Марія Соколовська, яку тренує заслужений тренер України Людмила Пронтішева, - говорить Сергій Краєвський. - У змішаній парі третє місце посіли Поліна Захарова та Володимир Бездітний, які також є вихованцями МДЮСШ №2».

На початку вересня у місті Солкан (Словенія) проходив чемпіонат Європи з веслувального слалому. Вінничанка Вікторія Добротворська здобула срібну медаль серед молоді до 23 років. Тренер Вікторії, Максим Фільваркін, зазначив, що ця медаль стала найкращим результатом українських слаломістів за часів незалежної держави. «Вперше Вінниця в лиці Вікторії Добротворської здобула призове місце на європейських змаганнях з слалому, - говорить Максим Фільваркін. – Цей шлях був досить нелегким і важким, але тим не менше, завдяки підтримці в тому числі і міського спорткомітету, ми змогли не лише потрапити на змагання, а й повернутися з перемогою».

Також срібною медаллю порадував вихованець МДЮСШ №6 Матвіїшин Віктор. Він посів друге місце серед юнаків до 12 років на чемпіонаті Європи з шахів серед юнаків та дівчат, який проходив у серпні у Празі (Чехія). До речі, у цьому ж чемпіонаті змагались ще троє вінничан – Шпанко Надія (6 місце), Лук’янчук Владислав (11 місце) та Іщенко Ірина (23 місце).

Із золотом повернувся з міста Лілль (Франція) Денис Шкатула. Він посів перше місце із блискавичної гри на ІІ кубку Світу з шашок-64 та шашок-100 серед дорослих. Загалом у цих змаганнях взяли участь 235 спортсменів.

На чемпіонаті Європи з боксу серед школярів, який проходив 7 жовтня у місті Анапа (Росія) друге місце посів вінничанин Дмитро Подолян, який виховується в ДЮСШ «Вінниця». А в серпні поточного року на чемпіонаті Європи з боксу серед молоді, який проходив м. Дублін (Ірландія), вінничанин Іван Нестеренко виборов п’яте місце.

Гарні результати продемонстрували і вінницькі баскетболісти. Так, наприклад, в липні в Естонії проходив чемпіонат Європи з баскетболу серед кадетів, на якому збірна України, до складу якої входить вінничанка Ірина Жмурко, виборола 6 місце. А баскетболістка Синтія Омобоогунже грала у збірній команді України серед юніорок, яка виборола 12 місце на чемпіонаті Європи у Македонії. Обидві спортсменки входять до складу команди міської спеціалізованої ДЮСШОР з баскетболу, яка виборола чемпіонство України Всеукраїнської баскетбольної ліги сезону 2011-2012 р.

Про здобутки вінницьких стрільців розповіла завуч обласної ДЮСШ зі стрільби Олена Климчук. «В червні проводився Чемпіонат Світу з стрільби кульової, у якому брали участь Олена Чуховська і Марина Крамар. Олена стала чемпіонкою Світу і в командному, і в особистому заліку серед юніорів, - говорить Олена Климчук. – У Фінляндії проходив чемпіонаті Європи зі стрільби кульової, де Вінницю представляли одразу п’ятеро спортсменів: 

  • Людмила Василюк,
  • Олена Чуховська,
  • Мельник Назар,
  • Чаусов Дмитро
  • Марина Крамар.

Тоді вперше за усю історію стрілецького спорту вінницькі стрільці здобули 17 медалей, з яких 5 золотих, 6 срібних та 6 бронзових».

Загалом, за словами Сергія Краєвського, вінницькі спортсмени продовжують виборювати призові місця на різноманітних змаганнях, відтак Вінниця може претендувати на звання спортивної столиці.



Переглядів: 3733
Поширень: 0