"П\'ять років тому ми розпочали розводити коней - в нас їх було до 40. Але, на жаль, мало кому зараз до вподоби верхова їзда - "Мерседес", вважають, кращий. Відтак, вирішили розвивати кінний спорт в області - у Києві 50 клубів, у Харкові 60 клубів, а Вінниця "пасе задніх". Отже, відкрили школу верхової ізди "Максікон" і організували перші кінні перегони. Участь брали 12 вершників, змагались на швидкість у подоланні дистанції 12 кілометрів. Першим прийшов вершник Олексій Шляховий та його кобила Актриса із школи верхової їзди "Зачароване озеро", - розповів організатор змагань Олександр Білан.

У Школі на «Зачарованому озері», де є власником В’ячеслав Шляховий, працюють досвідчені тренери. Певне, саме тому результати змагань стали гідною оцінкою праці тренерів та молодого жокея.

Найменшому учаснику перегонів - вінниччанину Сашку Білану - 6 років. Кінь Візир слухався малого, який вправно тримався у сідлі. "Верхи я з трьох років. Влітку катаюсь на коні щодня, зараз - на вихідні, бо у садочок треба ходити", - розповідає маленький козак. Проте, суворий суддя Володимир Аккерман не допустив його до змагань, переживаючи за здоров"я дитини. Глядачі все ж отримали свою порцію естетичної насолоди та адреналіну - нарівні із чоловіками-учасниками галопом по Степанівським полям промчали три дівчини.

Загалом, 17-ро вінниччан, які "хворіють" кінним спортом - мають своїх коней, які беруть участь у змаганнях. Так, вінниччанин Сергій Шевчук працює у місті, а у селі тримає два коня. Тренується на вихідні та у вільний від роботи час. Він, як і інші учасники змагань, певен, що кінні перегони матимуть популярність та стануть щорічними. Адже незважаючи на холодний вітер та несприятливу погоду, глядачів було чимало - помилуватись видовищем прийшли і місцеві мешканці Степанівки, приїхали автівками і гості із Вінниці. Організаторів кінних перегонів пригощали хлібом-сіллю, за козацькою традицією благословили іконою Святої Богородиці, а гостей частували смачними стравами та розважали козацькими піснями.

Як запевняють організатори, цьогорічні змагання "пробні" - запрошені були лише місцеві, а вже наступного року вони очікують учасників із інших областей.



Переглядів: 11022
Поширень: 0