Спочатку зазначимо, у плаванні чемпіонати України проводяться двічі на рік – взимку та влітку.

У Дніпрпетровську з 19 по 22 березня у великому 50-метровому басейні відбувся Відкритий зимовий чемпіонат України з плавання і і водночас чемпіонат країни серед молоді. У змаганнях прийняли участь більше 400 (!) плавців. Приїхали позмагатися також кращі спортсмени Росії, Білорусі, Казахстану та Молдови. Серед плавців - чемпіони світу та Європи.

Змагання були водночас відбірковими для формування збірної команди України для виступів на чемпіонатах Європи серед молоді 10-14 липня у польській Познані та світу в Об’єднаних Арабських Еміратах 26-31 серпня, а також у чемпіонаті світу серед дорослих у Барселоні (Іспанія) з 19 липня по 4 серпня.

Молодіжний склад: дівчата 1997-1998р.н., юнаки – 1995-1996р.н. Дорослий склад: жінки від 1996р.н. і старше, чоловіки – 1994р.н. і старше.

тренер Сергій КовальВінницьку делегацію плавців очолював тренер міського Палацу дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної Сергій Коваль, який привіз у Дніпропетровськ юніорів (2 дівчини та 4 хлопця) для участі у молодіжній категорії чемпіонату.

Обидві наші плавчині пробилися у фінал: лідер юних плавців Вінниці Катерина Маєвська (1999р.н.) на дистнціях 150 і 200м батерфляєм та 50м на спині, а Ірина Бондарчук (1997р.н., тренер Віталій Жук) – 100м на спині.

Виступ юніорки Каті, якій за день перед чемпіонатом виповнилося 14 років, у новій віковій категорії (серед 16 – річної молоді) у Дніпропетровську можна вважати вдалим. Зазначимо, Катя триразова чемпіонка України серед юніорів і багаторазова переможниця та призерка різних змагань в юніорській категорії.

- Я задоволена, що вдалося у Дніпрпетровську пробитися у фінальні запливи, адже всі мої суперниці були старше за мене – говорить Катя Маєвська. Хоча, можна було б і краще. (Дещо на заваді кращих результатів є те, що вінниччанам треба швидко адаптуватися до 50 – метрового басейну у Дніпропетровську після звички плавати у 25 – метровому басейні у Вінниці– авт.).

Катя Маєвська- Катя, ти сама чи відчуваєш, що є «запас» для прогресу?

- Саме так. І це підбадьорує. Я тренуюсь двічі на день – рано вранці, та ввечорі (з 7-00 та з 18-00 – авт.)

Маєвська вже перемагає жінок на обласному рівні – вона триразова чемпіонка Вінниччини (2011 – 2013рр.) серед дорослих. Отакої! Тренує юну плавчиню з 2008 року Сергій Коваль. Вчиться Катя у 8 класі школи №34; займається плаванням з 6 років.

За словами Сергія Коваля, у Каті є потенціал для поступового покращення результатів на «своїх» дистанціях з подальшим виходом на «дорослу доріжку» на Всеукраїнському рівні.

Підкреслимо, заняття спортом не заважають навчанню у школі, - Маєвська добре вчиться.

До слова, Міносвіти України у поточному році планує ввести обовязкові уроки плавання у школах та дитсадках, що підвищить «рейтинг» цього виду спорта і, зрозуміло, значно покращить рівень здоров’я школярів.



Переглядів: 3740
Поширень: 0