Снігова завірюха дещо завадила навіть проведенню головного шахового турніру Вінниччини з класичних шахів («не швидких і не блискавичних!). Так - так! Через тривалий снігопад шахісти не встигали вчасно прибувати на змагання, зокрема з Козятина, Жмеринки, Липовця тощо. Та й через пробки і міські шахісти теж іноді запізнювалися. Організатори змагань брали це до уваги і всі, хто запізнювався, все ж таки грали.

Турнір тривав з 21 по 24 березня. Грали всі разом - і чоловіки і жінки, перспективні юніори і юніорки, всього 53 шахіста. Дистанція чемпіонату – 9 тВіктор Матвіїшенурів за швейцарською системою, тобто грали «сильний з сильним, слабкий зі слабким», - визначалися за рейтингом та за результатами попереднього туру. Отже, на горі турнірної таблиці з’являлися лише сильні гравці.

Хоча на вулиці саме у ці весняні дні було дуже морозно і снігова завірюха, в ігровій залі Вінницької ДЮСШ№6 міськспорткомітету було «спекотно» …від напруження у грі учасників чемпіонату.

Отже, можна вважати сенсацією, що зовсім юні шахісти тиснули з лідируючих позицій досвідчених дорослих і таки зсунули їх з олімпу!

Дивіться самі:

Переможцем турніру і чемпіоном Вінниччини, здобувши 7,5 очка став 11-річний кандидат у майстри спорту Віктор Матвиїшен! Він, до слова, влітку минулого року став срібним прзером на чемпіонаті Європи серед юніорів. Микола Боднар

Друге місце посів досвідчений 41-річний міжнародний майстер Микола Боднар (теж 7,5 очка, але гірший коефіцієнт Бухгольця).

Третє місце у 25 – річного кмс Андрія Климчука (7). Всі вони з Вінниці.Надія Шпанко

Серед жінок був окремий залік. Чемпіонкою області стала 10-річна вінницька першорозрядниця Надія Шпанко (5,5 очка), другою стала 36 – річна шахістка з Липовця Галина Телюх (4,5), на третьому Аліна Журавель з Вінниці (теж 4,5 очка, але гірший коефіцієнт Бухгольця).

Зазначимо, у Матвіїшена тренер директор ДЮСШ №6 Микола Боднар, у Шпанко і Журавель – тренер ціє ж спортшколи майстер ФІДЕ Володимир Вусатюк.

Саме його і розпитуємо.

- Володимире Олександровичу, юні шахісти вочевидь «тиснуть» досвідченних. Що можете сказати про це?Володимир Вусатюк

- Змушений констатувати, що саме так. В них, дійсно, стрімкий прогрес.

- Які призи дісталися кращим?

- Ці переможці і призери отримали, окрім грамот, ще й грошову винагороду, відповідно, у категорії чоловіків – 600, 500, 450 гривень, у категорії жінок – 200, 150 та 100.

- Отже, юні таланти здобули спортивне право зіграти у квітні на дорослому чемпіонаті України. Чи не так?

- Вірно, здобули право. Проте, вважаю, що Віктор Матвіїшен, Надія Шпанко та Аліна Журавель, швидше за все, поїдуть у квітні в Тернопіль на юніорський чемпіонат України.

- Тобто, на високому рівні виборювати елітні місця у своїй віковій категорії?

- Саме так. Треба здобувати право грати на європейському/світовому чемпіонатах.



Переглядів: 3691
Поширень: 0