Збірна України не приймає в ньому участь - не подолала на заключному етапі кваліфікацію, програла два матчі ПЛЕЙ – ОФФ, вдома і в гостях збірній Ісландії з однаковим рахунком 2:3 восени 2012 р.

Найкраще досягненя нашої збірної було у 2009р. - посіла у Фінляндії на ЄВРО - 2009 7 місце. Це був єдиний поки що виступ у фіналі.

Отже, у ЄВРО – 2013 грають 12 збірних країн, які розподілені на три групи по 4 команди. Це - група А – Швеція, Італія, Данія, Фіндяндія; В – Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Ісландія; С – Франція, Англія, Росія, Іспанія. З групових турнірів виходять до чвертьфіналів по дві кращі команди (6) і ще дві кращі команди, що посіли треті місця у групах. Далі – полуфінали і фінал.

Інтерес до матчів ЄВРО – 2013 великий - заздалегідь купляють квитки на матчі чемпіонату, - на стадіони з трибунами для декількох десятків тисяч глядачів вже наразі є лише невеличка частина вільних місць.

А що з жіночим футболом в Україні, у Вінниці?

Нещодавно завершилося 1 коло чемпіонату України у вищій лізі, в якій грають 8 команд з 5 міст – з Харкова (дві), Калуша, Донецька, Чернігова, Костопіля, Маріуполя та Києва.

Через відсутність у нашому місті професійної жіночої команди кращих футболісток з Вінниці періодично забирають у міста, де є команда вищої ліги. Зокрема, Ірина Кочнєва з командою «Легенда» (Чернігів) стала чемпіонкою України. Вікторія Нікітюк та Олена Зорич були зараховані до молодіжної збірної України.

Взагалі ж, жіночий футбол у Вінниці і області має реальне поширення. У дівчат віком 14 – 20 років є бажання грати у справжній футбол. Відмітимо, у жовтні 2011р. у Вінниці відбувся навіть Всеукраїнський турнір з жіночого футболу. Тоді грали і дві команди вищої жіночої ліги України - “Чорноморочка” (Одеса) та «Родина-Ліцей» (Костопіль, Ровенська обл.). Остання і стала переможцем змагань. Вінницькі вболівальники мали можливість побачити жіночий футбол вищого гатунку на повномасштабному полі стадіону СК «Нива»..

Ганна ХарченкоКореспондент поцікавився думкою щодо розвитку цього виду спорта у тренера жіночої команди Техколеджу (срібного призера чемпіонату Вінниці - у травні цього року) Ганни Харченко.

- Ганно Єфимівно, як ви вважаєте, чи потрібен жіночий футбол взагалі?

- Безперечно. Дівчата/жінки теж дуже люблять цю гру. А на чемпіонатах Європи країни Заходу «грають першу скрипку» через те, що там давно серйозно ставляться до жіночого футболу.

- А як щодо травмувань, «залізного» здоров’я для футболісток?

- Все, як і в інших видах спорту. Перед змаганнями дівчата проходять медичну перевірку, зокрема, у кардіолога, знімається електрокардіограма тощо. З’ясовуємо перед іграми, кого можна максимально навантажувати, а кого - частково. І, зазначу, у дівчат, дійсно, справжній ентузіазм грати у футбол.

- Наразі літні канікули у студентів ВНЗ, де здебільшого поширений жіночий футбол у Вінниці. Коли у нашому місті плануються найближчі футбольні змагання серед жінок?

- У вересні в рамках комплексних Ігор серед студентів ВНЗ Вінниці. Матчі планують проводити на футбольних майданчиках Медколеджу.

- Ентузіасти жіночого футболу неодноразово намагалися створити у Вінниці професійну команду, яка б могла успішно грати у вищій жіночій лізі України. Кожен раз чогось бракує. Наскільки це реально?

- У першу чергу просто немає відповідного фінансування. А, взагалі, команду можна було б сформувати і, здебільшого, з футболісток Вінниці. Потрібен і кваліфікований спеціаліст. На мою думку, підійшов би для цього досвідчений тренер Олег Шумовицький, який у 2011 році старших юнаків Вінниці привів до срібних медалей чемпіонату України, а весною 2012 року «підняв з колін» чоловічу команду майстрів 1 ліги «Ниву» - витягнув її з дна турнірої таблиці.



Переглядів: 8925
Поширень: 0