Президент Федерації радіоспорту Вінницької області, старший офіцер штабу Командування Повітряних сил ЗС України, майстер спорту України міжнародного класу, полковник Василь Колодяжний, який у цьому виді спорту виборов не одну нагороду вищої категорії й був організатором та учасником цих змагань, розповів, що до Вінниці на Чемпіонат приїхали 140 учасників з 14 областей України.

У Вінниці відбувся Чемпіонат України зі спортивної радіопеленгації

За його словами, усі учасники були поділені на вікові групи серед яких було 5 жіночих та 8 чоловічих категорій. Наймолодшому з учасників було 11-років, найстаршому – 70.

Кожного дня у всіх вікових категоріях були переможці, які довели, що своєю щоденною працею над собою та волею до перемоги, можна досягти найвищих вершин «олімпу».
У перший день Чемпіонату 11 квітня учасники випробували свої сили у спринті в Лісопарку, переможцем серед вінничан у категорії Ч-40 (чоловіки, вікової категорії 40-49 років – авт.) став Василь Колодяжний.

Наступних два дні організатори підготували для учасників класичні дистанції у Вороновицькому лісі та в Лісопарку. Серед вінничан 12 квітня у категорії Ч-21 (елітна група, учасники якої складають основу збірної України – авт.) перше місце виборов майстер спорту України міжнародного класу Олександр Марчук, який до речі є чемпіоном Європи 2013 року, й у категорії Ч-40 третім був Василь Колодяжний.

У Вінниці відбувся Чемпіонат України зі спортивної радіопеленгації

В останній день змагань 13 квітня у Чемпіонаті третє місце здобула вінничанка Олена Сидоренко у категорії Ж-19, а серед чоловіків також відзначився й став другим у категорії Ч-40 Василь Колодяжний.

У командному заліку 12 квітня другими стали вінницькі дівчата - Олена Сидоренко й Олена Лівандовська у категорії Ж-19; серед чоловіків перше місце здобули Олександр Марчук й Едуард Зеленюк в категорії Ч-21 та Василь Колодяжний й Олександр Човган в категорії Ч-40.

Відзначились вінничани й 13 квітня – у командному заліку категорії Ж-19 дівчата Олена Сидоренко й Олена Лівандовська знову були другими; чоловіки в категорії Ч-21 Олександр Марчук й Едуард Зеленюк – третіми, а Василь Колодяжний й Олександр Човган в категорії Ч-40 – вибороли золото.
Надхненником чемпіонату у цьому році став Петро Порошенко, який передав вітання учасникам із різних областей України. Адже сьогодні надзвичайно важливо виховувати професіоналів у різних сферах. А цей вид радіоспорту ще й сприяє підготовці молоді до служби у збройних силах.

У Вінниці відбувся Чемпіонат України зі спортивної радіопеленгації

Василь Колодяжний зазначив, що для досягнення результатів у цьому виді спорту потрібно тренуватися 3-4 рази на тиждень, й окремо займатись кросовою підготовкою не менше 6 разів на тиждень.

Він розповів, що почав займатись радіопеленгацією ще в школі, потім покинув і повернувся у цей спорт аж після 20-річної перерви. «Особисто я повернувся після 20-річної перерви – це було у 2010 році, мені на той час було 40 років й 20 років я не виступав», - розповів Президент Федерації радіоспорту Вінницької області.

Для Василя Васильовича даний вид спорту – частина його життя й формула успіху, на його думку, криється саме у моральному та психологічному задоволенні тим, чим людина займається і звучить ця формула так: «Якщо маєш мету – маєш і результат. Все інше – це супутнє, головне – бажання».
Спортивна радіопеленгація ("полювання на лисиць") – дисципліна радіоспорту, що зародилася в Данії та Англії відразу після Другої світової війни. Також відома під абревіатурою ARDF (A mateur R adio D irection F inding). Являє собою змагання між спортсменами (від 6 до 90 років, у своїй віковій категорії), які за допомогою карти місцевості (як правило масштаб 1:15 000), компаса і радіоприймача з направленою антеною (3,5 МГц і 144 МГц, він же - "пеленгатор") повинні знайти 5 радіопередавачів в лісі, на пересіченій місцевості. Мета змагання - знайти задану кількість "лисиць" (як правило, 5) за найменший час. Участь у змаганнях вимагає не тільки значного фізичного, але й розумового тренування.

Посилання для бажаючих займатись цим видом спорту (юнаків і дівчат віком 12-14 років), звертатись можна під час тренування щовівторка о 18.00 на центральній алеї Парку Дружби (тренер Зеленюк Едуард Вікторович, тел 068-303-63-73).


Переглядів: 3351
Поширень: 0