Турнір проходив в рамках 9-го Європейського футбольного тижня під егідою UEFA. В ньому взяли участь понад 110 спортсменів.

Почесними гостями змагань були: В’ячеслав Узелков, інтерконтинентальний чемпіон з боксу (версія WBA); Наталія Валевська, відома українська співачка, переможниця телепроекту «ШАНС», Павло Хникін, Заслужений майстер спорту України з плавання, двократний срібний призер XXV Олімпійських Ігор в Барселоні, участник чотирьох Олімпіад; Сергій Чернявський, Заслужений майстер спорту України (велоспорт), світовий рекордсмен, чемпіон України, срібний призер Олімпіади в Сіднеї; Михайло Книш, Майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, учасник XXVIII Олімпійських Ігор в Афінах, переможець та рекордсмен Кубку України з бігу на 400 метрів.


Змагання тривали 2 дні, підтримати дітей приїхали їхні близькі та рідні з Житомирської, Київської, Черкаської, Хмельницької та інших областей України. В перервах між матчами дітей розважали клоуни-аніматори. Вони грали з ними в міні-баскетбол, дартс, розповідали веселі історії, роздавали повітряні кульки.

Церемонія нагородження тривала більше двох годин, в подарунок діти отримали футбольні м’ячі з автографами чемпіонів, боксерські рукавички з автографом Узелкова, музичні диски та плакати від Наталії Валевської. Молодіжна громадська організація «Надія» при Вінницькому реабілітаційному центрі для дітей з синдромом Дауна, отримала у подарунок спортивне спорядження (шведську стінку, бігову доріжку, спортивні мати, спортивні драбини) від компанії «Київстар», що були співорганізаторами турніру. Нагороджували переможців почесні гості свята: В’ячеслав Узелков, Наталія Валеська та олімпійські чемпіони. Діти з захопленням роздивлялися відомих чемпіонів, фотографувалися з ними, брали автографи.

Міжнародна програма «Special Olympics» створена для дітей аутистів, дітей з синдромом Дауна та інших захворювань, що призводять до уражень інтелектуальної сфери.
Спеціальна Олімпіада – це найбільша в світі програма цілорічних тренувань та змагань для дітей з вадами розумового розвитку. Заснована у 1968 році пані Юніс Кеннеді Шрайвер, сестрою президента США Джона Кеннеді, Спеціальна Олімпіада стала глобальним рухом, який зараз налічує більше 2,5 мільйонів атлетів у більш ніж як 165 країнах світу.

Через спорт Спеціальна Олімпіада України дає можливість таким дітям розвивати свої здібності, покращувати стан здоров\'я та долати перешкоди, з якими вони стикаються в повсякденному житті. Організація приймає людей з вадами розумового розвитку з будь-яким рівнем здібностей, участь є безкоштовною. Наразі розвиваються такі види спорту: бадмінтон, баскетбол, бочче, волейбол, легка атлетика, гімнастика, футбол, плавання, гірськолижний спорт,лижні гонки та хокей. Саме під час змагань атлети мають модливіості продемонструвати свої вміння та навики, стати більш впевненними у своїх силах, позмагатися у декількох видах спорту та, що дуже важливо, поспілкуватися з багатьма людьми.


В’ячеслав Узелков, інтерконтинентальний чемпіон з боксу:
«Ми спостерігали не просто турнір, не просто змагання. Його учасники – це діти, які, з одного боку, обмежені в можливостях, а з іншого – вони є прикладом таланту і того, як треба боротися за життя, коли є перешкоди. Нещодавно, я сам боровся за здійснення мрії дитини в телепроекті «Танцюю для тебе». Наша спільна мета – допомогти таким дітям повірити в себе, повірити в те, що поруч завжди будуть ті, хто готові допомогти. Девізом Спеціальної Олімпіади України є «Перемагають усі!». Сьогодні дійсно немає переможених і переможців, бо Перемога – спільна, це Перемога не тільки кожного з учасників цього чудового турніру, але й усіх присутніх».

Наталія Валевська, відома українська співачка:
«Ви знаєте, що у світі є багато несправедливості. Але однією з найсумніших, найважчих є нерівність дітей від народження. І коли дитина народжується з хворобою або окремою вадою, вона не здатна самостійно будувати своє життя. Це і є вища несправедливість. І тому наше з вами завдання – зберегти шанс кожної дитини, яка народилась на цей світ повністю реалізувати себе. Отримати шанс бути почутою та зрозумілою, повноцінно жити у нашому суспільстві.
Дякую всім, хто мав будь-яке відношення до цього заходу: від організаторів до самих учасників та глядачів. Хочу сказати від себе, що ніколи не бачила такої витримки, такої сили волі, бажання перемогти та самореалізуватися».

Костянтин Пантелейович Слинявчук, Національний директор Спеціальної Олімпіади України:
«Допомогу тим, хто її потребує не можна вiдкласти на потiм. Дiти - це наше сьогодення i за їхнє майбутнє вiдповiдаємо ми.
Дуже важливо знати, що атлети Спеціальної Олімпіади мають такі ж мрії і бажання, як і інші діти, хочуть бути частиною суспільства, рівноправними його членами. Сьогоднішні змагання – це підтвердження та доказ цього. Вважаю, що такі проекти, як Всеукраїнський турнір з футболу в рамках Європейського футбольного тижня під егідою UEFA і за підтримки компанії «Київстар», є дійсно важливими та необхідними, бо за ними – повноцінне майбутнє наших дітей».

Олена Вікторівна Микитенко, тренер-волонтер Житомирської футбольної команди «ЯРКОН»:
«Житомирська футбольна команда дітей з вадами інтелектуального розвитку на Спеціальній Олімпіаді була представлена вперше. Для нас це було певне випробування, але діти показали себе з найкращого боку. Вони достойно представили нашу область на змаганнях, подолали свій страх, знайшли в собі сили змагатися та перемагати.
Окрім спортивних змагань, для дітей це прекрасна можливість вийти з ізоляції, поспілкуватися з іншими дітьми, які мають аналогічні проблеми. Вони активно долучалися до спілкування з волонтерами зі Сполучених Штатів, предаставниками команд з інших міст, активно брали участь у розважальній програмі.
Наша команда зовсім молода, але має гарні шанси й надалі брати участь у змаганнях та досягати нових результатів. Всі тренування проходять на базі Сімейного клубу «Спеціальна Олімпіада». Це не лише спортивні тренування, а й близьке спілкування, дружба, які об’єднують нас у справжню команду.»

Участь дітей у змаганнях «Special Olympics» чудово впливає на рівень їх соціальної адаптованості та вирішує проблеми дефіциту спілкування. Діти з обмеженими можливостями особливо потребують допомоги та підтримки. Спорт – це величезний напрямок людської діяльності і досягнення людської цивілізації, а спорт для інвалідів, зокрема, для дітей з різного роду відхиленнями, - це найвищий його прояв.
Представники команд, тренери, керівники дитячих спеціалізованих закладів висловили щиру подяку організаторам та спонсорам змагань: Вінницькому міському центру соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді, ВМГО «Надія», Комітету фізичного виховання та спорту Вінницької міської ради та Федерації футболу у м. Вінниця, Національному Олімпійському комітету у Вінницькому регіоні, компанії «Рудь».
Проведення Спеціальної Олімпіади стало можливим завдяки національному мобільному оператору «Київстар», який сповідуючи принципи соціальної відповідальності й соціального партнерства, бере активну участь у вирішенні найгостріших соціальних проблем нашого суспільства в кожному конкретному регіоні.


Переглядів: 5060
Поширень: 0