Нещодавно відбувся чемпіонат України з боксу серед чоловіків до 22 років. Він був присвячений пам\'яті сина президента сучасного спорткомплексу "Нокаут" і віце-президента федерації боксу Вінниччини Миколи Капусти. Ці змагання приймала Вінниця - батьківщина багатьох талановитих і, безумовно, успішних боксерів, які нині представляють Україну й на світових рингах. Для міста над Бугом 2014 рік став успішним у боксерській сфері, і наша область незабаром може перейняти естафету провідного боксерського краю.

Президент Вінницької обласної федерації боксу Олег Алекса розповів сайту ФБУ, яким був 2014 рік для Вінниці та які нові відкриття і старти чекають область у майбутньому.

- Олеже, чемпіонат України з боксу серед чоловіків до 22 років проходив у Вінниці не вперше. Як часто місто над Бугом приймає змагання всеукраїнського рівня?

- Чемпіонат серед чоловіків до 22 років проходив у нас вже третій раз. Ми присвятили його сім`ї та пам`яті сина людини, яка "цеглинка за цеглинкою" будує вінницький бокс. Результатом цієї невпинної праці стала поява у нас спортклубу "Нокаут", де і проходили змагання.

Комплекс "Нокаут" сучасний, побудований за американським новітнім стилем. Він поки розрахований на один ринг. Але наступного року ми плануємо облаштувати вже три ринги! Тоді зможемо прийняти в клубі до 2,5 тисячі відвідувачів і учасників. Це дасть можливість організовувати змагання не лише всеукраїнського, але й міжнародного рівня.

- Які саме змагання у найближчих планах?

- Ми обговорювали із керівництвом ФБУ проведення чемпіонату світу. Наш спортивний зал відповідатиме усім міжнародним вимогам після відкриття ще двох рингів. Також маємо інші необхідні умови: сучасні роздягальні, душові кімнати, тренажери, їдальню та продуману інфраструктуру. В першу чергу хочемо почати з юніорського чемпіонату і налаштовуємось на нього.

- Яким був 2014 рік для Вінницької федерації боксу?

- У цілому, успішним. На дорослому чемпіонаті України в Києві, який, до речі, вперше за 23 роки проходив у столиці, вінницька команда зайняла друге місце в медальному заліку, пропустивши вперед лише Київ. А у домашніх змаганнях (учасники до 22 років) ми посіли перше місце.

- Маєте якісь зауваження до суддівства?

- Я трохи незадоволений, оскільки було кілька спірних поєдинків. Але після бою кулаками не махають, і я мушу погодитись із результатами.

- Чи спостерігаєте зростання зацікавленості молоді до боксу у Ваших "володіннях"?

- На Вінниччині понад 1650 осіб займаються боксом. Нещодавно створили федерацію у Жмеринці, де ми вже встигли провести перший турнір. Мер цього міста посприяв відкриттю зали, а брати Клички допомогли з організацією рингу. Таким чином ми маємо ще один зал - зрозуміло, не рівня проведення чемпіонатів світу, але дуже гідний. Також працюють зали у Немирові, Могилеві-Подільському і сім боксерських клубів у Вінниці.

- Чи можете констатувати, що саме Вінниця стає боксерською "столицею"?

- Це буде занадто гучною заявою. Але, якщо раніше Донецьк і Дніпропетровськ були провідними центрами боксу, то тепер до цього звання поступово долучається і Вінниця. Наші боксери скрізь беруть участь - змагаються у всіх чемпіонатах і турнірах. А також у проектах APB/WSB - там боксують вінничани Рома Головащенко і Коля Буценко.

- Як економічна ситуація в країні вплинула на обласний бокс і яким чином вирішуєте питання фінансування?

- Ми маємо своїх меценатів і людей, які люблять бокс і допомагають нам. Я є депутатом міської ради, радником губернатора з питань спорту. Наскільки можу, намагаюсь робити усе можливе для розвитку спорту навіть в умовах політичної та економічної нестабільності в країні.

- На Вашу думку, український бокс славиться в світі?

- Ви, звісно, розумієте, що основними досягненнями українського боксу є вершини братів Кличків. Але зараз ми маємо нових зірок. Василь Ломаченко зайняв 5-те місце у рейтингу AIBA. Також радують перемоги Саші Усика й інших чемпіонів, які крокують шляхом перемог.

- Тобто нове покоління зірок вже на підході?

- Час покаже! Зараз розпочинаються нові сезони APB і WSB, і я вболіватиму за наших хлопців.

До речі, українські чемпіонати проходять на високому рівні. Чемпіонат у Вінниці - не виняток. Маємо високу оцінку першого віце-президента ФБУ Олександа Павельця, який був присутнім у залі протягом змагань. Глядачі і учасники теж лишились задоволеними, і мені приємно чути позитивні відгуки про роботу нашої федерації і можливість приймати змагання міжнародного рівня.



Переглядів: 4165
Поширень: 0