21 листопада о 16-ій годині у міській дитячо-юнацькій спортивній школі №6 (Театральна, 24) відбудеться Всеукраїнський фестиваль з гри «Шахові сліди». Перед початком заходу розробник гри навчить всіх бажаючих її правилам, після чого відбудеться змагання. Участь у грі можуть взяти діти шкільного віку. Переможці отримають медалі, грамоти та призи.

В середині листопада протягом п’яти днів у Вінниці проходитиме великий дитячий шаховий турнір. У його рамках відбудеться Всеукраїнський турнір з «Шахових слідів». Цю гру винайшов вінничанин Михайло Шафір, який вже багато років грає в шахи та навчає дітей. На фестивалі, присвяченому цій грі, він розповідатиме про її правила всім бажаючим та даватиме майстер-клас.

«Змагання «Шахові сліди» проводитимуться 21 листопада о 16-ій годині у ДЮСШ № 6. Бажаючим взяти у них участь потрібно зареєструватися цього ж дня з 15:30 до 15:55. Правила гри легкі та доступні кожному, незалежно від віку. За десять хвилин до початку я розповім про правила та продемонструю як потрібно грати. Крім того, правила «Шахових слідів» будуть розміщені у турнірному залі», – каже автор гри Михайло Шафір.

Турнір проводитиметься у трьох групах: серед юнаків та дівчат до 8 років (2007 р.н.), до 10 років (2005 р.н. і молодші) та старше 10 років (2004 р.н. і старші). Призери турніру будуть нагороджені грамотами, медалями та призами.

Змагання з гри «Шахові сліди» організовують Вінницька асоціація гри «Сліди» і МДЮСШ №6 за підтримки відділу у справах молоді та туризму Вінницької міської ради, відділення НОК України Вінницької області і спонсорів.

Довідка

Правила вінницької гри «Сліди»

  1. В «Сліди» (або «Шахові сліди») грають два учасники на 64-клітинковій дошці. Ходять по черзі.
  2. Для гри можна використовувати шахи різних кольорів або шашки (з дамками), або фішки. Оптимально в якості основних фігур використовувати шахові тури, в якості їхніх слідів – шашки відповідних кольорів.
  3. Хід виконує лише одна головна одна фігура (умовно це тура) у кожного з гравців. Вона ходить як шахова тура – на будь-яку кількість клітинок по вертикалі або горизонталі. Перескакувати через фігури тура не може. Єдина відмінність цієї фігури від шахової тури – заборонено ставати під удар.
  4. На початку партії тура білих розташовується на клітинці «а1», чорних – на «h8». Інших фігур на шахівниці немає. Починають білі.
  5. Туру бити заборонено (як короля в шахах). Водночас всі неможливі ходи повертаються назад - за вимогою одного з гравців або судді.
  6. Після кожного ходу тури на її попередньому місці знаходження ставиться слід – будь-яка фігура або фішка (окрім тури) кольору своєї тури.
  7. Сліди не ходять і не б’ють ані туру, ані сліди суперника. Якщо помилково походити слідом – хід повертається назад, як неможливий.
  8. Чужі сліди можна бити турою (лише один слід за один хід). Це можна робити лише тоді, коли слід є незахищеним іншим слідом або турою. Захищені слідом або турою сліди знімати забороняється. Якщо побити слід не по правилам – хід повертається назад, як неможливий.
  9. Бити сліди в грі необов’язково.
  10. Суддя має право оголошувати поразку за 3 неможливих ходи.
  11. Мета гри – захопити і відгородити якомога більше території, щоб у суперника не було ходів - тобто запатувати опонента. Запатований гравець, який не може зробити хід – оголошується переможеним. Отже, його суперник – виграв.
  12. Арбітр має право присудити нічию, якщо ситуація на дошці багаторазово повторюється і протягом 30 ходів суттєво не змінюється. А ось погоджуватися на нічию забороняється. За гри по правилам в слідах має бути переможець.
  13. За перемогу нараховується 1 очко, за поразку – 0, за нічию – ½ очки.
  14. В слідах необхідно виконувати правила етики: можливі за правилами ходи брати назад заборонено; торкнувся своєї фігури – маєш нею ходити; торкнувся чужої – мусиш її бити.



Переглядів: 2599
Поширень: 0