Нещодавно в Черкасах відбувся чемпіонат України з боротьби Алиш.

Змагання проходили у різних категоріях, зокрема серед дорослих спортсменів, юніорів та юнаків.

У змагання взяли участь спортсмени з 10 регіонів України, Вінницьку область представляли 10 вінничан.

Вiнницькими спортсменами здобуто 9 медалей різного ґатунку, з яких 7 золотих. Переможцями у своїх вагових категоріях стали - Валерiя Колесник, Вiкторiя Цюпа, Свiтлана Тросюк, Анна Василенко, Вiкторiя Рогова, Важа Даiаурi.

Збiрна команда Вiнницькоi областi у загальному заліку посіла перше командне місце.

Для інформації:

Алиш (ще відомий як боротьба на поясах) — силовий вид єдиноборств, призначений об'єднати різноманітні види національних єдиноборств у єдину структуру. Слово «алиш» тюркського походження і означає «боротьбу до визначення найсильнішого супротивника».

Алиш виник на початку 2000-х років у Киргизстані і об'єднав у собі елементи та правила народних різновидів боротьби на поясах з різноманітних етнічних груп Центральної Азії. Від інших видів боротьби на поясах алиш відрізняється способом тримання поясу. Перед захватом борці повинні обгорнути пояси один одного навколо своїх зап'ястків. В інших різновидах боротьби на поясах такий тип захвату є необов'язковим, а для алиша це правило.

Правила досить прості — суперники хапають один одного за пояси та намагаються зробити кидок супротивника на спину, при цьому дозволяється проводити кидки, підніжки, підсікання, звалювання та активні накриття з положення стійка при захваті двома руками за пояс супротивника. За кидки нараховуються балли від 1 до 6, в залежності від того, як саме супротивник падає на мат. Перший з учасників, який набере 6 баллів, стає переможцем. Середня тривалість поєдинку не більше однієї хвилини.



Переглядів: 2211
Поширень: 0