Уже 3 роки поспіль у Вінниці проводяться змагання для дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Їх організатори зазначають, що з кожним роком активність закладів, у яких виховуються такі діти, зростає. Щоразу кількість команд, які беруть участь у спеціальних змаганнях, збільшується. Цьогорічні переможці міської олімпіади 21 грудня брали учать у всеукраїнській Спеціальній Олімпіаді.

До складу збірної, яка їздила до Києва, входили молоді люди віком від 14 до 20 років. Команда складалась із 5 чоловік. Троє з них (згідно правил участі в Олімпіаді) – мали фізичні обмеження. Ще двоє – це волонтери, студенти із педуніверситету. Їхнє завдання полягало у тому, щоб допомогти дітям, які мають вади здоров’я, забити м’яч у корзину. Спільні зусилля увінчались успіхом і наші земляки стали бронзовими призерами Спеціальної Олімпіади України.

Тренувалась команда в спортивному залі педуніверситету. Дітей із Прибузької школи-інтернату привозив на заняття учитель фізичної культури Василь Петрук. Він розповідає, що захват дітей від участі в Олімпіаді не можливо передати словами. Високий рівень організації, проживання у гарних умовах, знайомство із мегазіркою боксу Віталієм Кличко та загальне ставлення до учасників змагань допомогло дітям по-іншому подивитись на світ. Тепер вони хочуть більше працювати, аби у наступному році знову потрапити на змагання.

Ідея проведення таких ігор з’явилась у Сполучених Штатах Америки. Поступово Спеціальну Олімпіаду розпочали проводити у різних країнах світу. Таким чином діти та молодь з функціональними обмеженнями мають нагоду проявити себе, зайнятись улюбленою справою та знайти нових друзів. Можливість взяти участь у масштабних змаганнях змушує їх працювати над собою, вдосконалювати свої вміння і досягати успіхів.

У Вінниці усі програми, пов’язані із розвитком та зайнятістю людей з обмеженими фізичним можливостями, підтримує Вінницький центр соціальних служб для молоді. Спортивні заходи за участю таких дітей – комітет по фізичній культурі та спорту міської ради. Активну участь в організації різних змагань бере громадська організація «Надія». Представники цих структур розповідають, що їм багато вдається зробити завдяки тісній співпраці. А остання перемога на Спеціальній Олімпіаді цьому підтвердження.


Переглядів: 2812
Поширень: 0