29 квітня у селі Нагоряни Могилів-Подільського району розпочнуться змагання за Кубок Дністра з парапланерного спорту. Цьогоріч відзначають 25 років від зародження надлегкої авіації на Могилів-Подільщині. На фестиваль приїдуть учасники з Закарпаття, Молдови, Росії, Польщі, Ірану. Завдяки Сергію Шибінському у далекому 1992 році вдалося організувати першопрохідців парапланерного спорту на Вінничині. Ми поспілкувалися з організатором змагань та дізнатися, що ж цікавого можна буде побачити у Нагорянах на початку травня.

Перший раз я побачив що таке параплан, коли пішов в гори у 1988 році. Якийсь іноземець, піднявся на одну з вершин і так гарно злетів звідти. Це мене так захопило, що коли я почав працювати у відділі молоді та спорту Могилів-Подільської райдержадміністрації, то одразу запропонував актуалізувати цей спорт на теренах нашого району, - розповів Сергій Володимирович.

На Вінниччину приїдуть іноземці, щоб позмагатися за Кубок Дністра з парапланерного спорту

Для того, щоб навчитися керувати парапланом, Сергій Шибінський відправився до Москви. Навчання коштувало нереальних 50$, а в чоловіка було лише 20. Він був змушений працювати різноробочим, адже був закоханий у небо. Так у 1993 році було створено Могилів-Подільську регіональну федерацію дельтапланерного спорту. 1996 року до с. Нагоряни з’їхались парапланеристи з України, Росії, Молдови на чемпіонат серед країн СНД.

Щоб привабити спортсменів міжнародного масштабу, перший Кубок у 1995 році ми провели власним коштом. Я настільки був ентузіастом, що обходив всі владні кабінети для того, щоб ми таки реалізували ці змагання. Тоді приїхало 100 чоловік з Росії, Молдови, Румунії. - згадує Сергій Шибінський.

На Вінниччину приїдуть іноземці, щоб позмагатися за Кубок Дністра з парапланерного спорту

В 2008 році Кубок Дністра отримав статус другої категорії змагань, присвоєний міжнародною федерацією авіаційного спорту, що дозволяє учасникам отримувати бали в світовому рейтинговому заліку. 

На Вінниччину приїдуть іноземці, щоб позмагатися за Кубок Дністра з парапланерного спорту

Сам Міжнародний фестиваль екстремальної молодіжної культури проходитиме 6-7 травня у с. Нагоряни. Тут буде встановлено сцену, на якій виступатимуть різноманітні творчі колективи. Також з Кам’янця-Подільського привезуть повітряні кулі, буде виставка авіамоделей, ракет, мотопаропланів, виїзний ярмарок. Змагання парапланеристів проходитимуть з 29квітня по 7 травня включно.  



Переглядів: 6240
Поширень: 0