У нинішні буремні часи кульова стрільба – це вже не звичайний вид спорту, а один із елементів підготовки допризовної молоді і підвищення кваліфікації силовиків, яких направляють у АТО. Чи готові молоді українці, які найкраще за інших в країні стріляють, йти у військові снайпери? Про це ми запитали в учасників міжнародного Кубка Поділля, чемпіонату України серед юніорів та меморіалу олімпійського призера Бориса Мельника. Ці змагання проходили у Вінниці, на базі педуніверситету. Вони відбувалися за підтримки обласного відділення НОК України.

17-річний першорозрядник Cергій Іванов (Кропивницький) підкреслив, що його заняття спортивною стрільбою ніяк не пов’язані з майбутньою службою у війську.

Але я завжди готовий піти на фронт та стати снайпером, щоб захистити Батьківщину, – сказав Cергій Іванов.

Аналогічно висловився і 13-річний першорозрядник Анатолій Бібіков (Маріуполь). Він вважає, що перед військовою службою необхідно навчитися гарно стріляти. Юнак розповів, що з початком військових дій кількість бажаючих займатися кульовою стрільбою у приазовському місті не стала більшою.

Кульовою стрільбою у нас займаються близько 200 спортсменів. Бо у Маріуполі є лише один спортивний тир, – повідомив Cергій Іванов.

У Вінниці фінішували міжнародні змагання з кульової стрільби

 А тренер і одночасно член національної збірної України Денис Мустафаєв повідомив, що шість членів вінницької федерації кульової стрільби вже служили в АТО.

Тренери нашої федерації беруть участь у різних заходах, пов’язаних із підготовкою до бойових дій. Зокрема, навчаємо працівників Нацгвардії та інших правоохоронних органів, які йдуть у «гарячі точки», – додав Денис Мустафаєв.

Багато хто вважає, що у змаганнях стрільців немає глядачів. Чи, мовляв, вони просто заважають спортсменам. Як виявилося, це хибні стереотипи. На відкритих вінницьких змаганнях зі стрільби з пістолета у залі були десятки вболівальників! Не лише тренери і друзі учасників, але й пересічні прихильники спорту.

Під час виконання пострілів у залі була повна тиша. А між ними лунала музика та гучні оплески. Це припало до душі іноземним спортсменам.

У Вінниці фінішували міжнародні змагання з кульової стрільби

Мені подобається, що на вінницьких змаганнях достатньо глядачів. Це викликає прилив емоцій і бажання виступити якомога краще. Хоча перед своїми вболівальниками показати кращий результат непросто, – каже 15-річна кандидат у майстри спорту Діана Куртяну (Кишинів, Молдова).

В Україні Діана Куртяну вдруге, раніше бувала на змаганнях в Одесі. За її словами, в Молдові кульова стрільба є досить популярною. Спортсмени цієї країни нерідко їздять на змагання у сусідню Румунію.

Для того, щоб проявити себе в кульовій стрільбі, не лише потрібно мати гарний зір, але й бути фізично здоровим.

Рекомендуємо нашим спортсменам відвідувати тренажерний зал. Бо деякі вправи вимагають значної витривалості. Приміром, коли необхідно поспіль виконати 120 пострілів: по 40 лежачи, стоячи і з коліна. Це займає близько трьох годин, – каже Денис Мустафаєв.

За словами тренера, вага та зріст для стрільця особливого значення не мають. Хоча стріляти з пістолета краще виходить у невисокої людини, схильної до повноти.

Водночас є високі люди, у яких це гарно виходить. Успіх значною мірою залежить від того, як спортсмен налаштований вдосконалюватися і наскільки спорт йому цікавий, – пояснює Денис Мустафаєв.

Аси кульової стрільби – спокійні по характеру. Лише такі досягають високих результатів. А ось серед чемпіонів холериків немає. Виключенням може бути лише швидкісна стрільба чи стрільба по рухомій мішені.

У Вінниці фінішували міжнародні змагання з кульової стрільби

Наш спорт розвиває витривалість і увагу. Це олімпійський вид, де можна заробляти медалі на престижних змаганнях. А ось призового фонду на змаганнях зі стрільби в Україні немає, комерційних турнірів не проводять. Їх організовують лише за кордоном, – інформує Денис Мустафаєв.

Де займатися?

На заняття з кульової стрільби приймають у спеціалізованій ОДЮСШ (тел. 067-899- 02-56 – старший тренер збірної області Денис Мустафаєв) та у тирі Вінницького міського палацу дітей та юнацтва (тел. 67-33-38, 67-33-37). На «пістолет» запрошують дітей, починаючи з 12 років. Тобто з того віку, коли школяр може без проблем тримати як мінімум кілограмову зброю. На «гвинтівку» новачків приймають з дев’яти- десяти років (після відбору).



Переглядів: 3498
Поширень: 0