Вихідними, 16 – 17 грудня, у спорткомплексі Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського пройшов 27-й чемпіонат України з бойового гопака. Такі змагання відбулися у Вінниці вперше. Це не дивно, адже бойовий гопак розвивається в Україні вже 32 роки, а у нашому регіоні – лише шість. Організаторами турніру виступили Міжнародна та вінницька федерації бойового гопака, відділ у справах молоді та туризму Вінницької міської ради, центр клубів за місцем проживання «Універ» і народний депутат Сергій Кудлаєнко.

У 1775 році, коли Катерина ІІ знищила Запорізьку Січ, козаки-характерники закодували бойове мистецтво у танці. До наших днів гопак дійшов у такому вигляді. В 1985 році майстер бойових мистецтв Володимир Пилат відновив гопак, як самооборону. Він використав власний досвід, а також знання, передані йому батьком і ділом. Таким чином була відновлена бойова культура українського народу. На чемпіонат завітав сам засновник виду спорту, президент Міжнародної федерації бойового гопака Володимир Пилат. Він розповів про розділи програми, на яких розігруються медалі у Вінниці. Це «однотан» (сольний виступ), «тан-двобій» (технічні вправи для двох), «забава» (безконтактний поєдинок) і «борня» (легкий дотик, допускаються діти з 14 років).

На чемпіонаті працюють три суддівські бригади з п’яти фахівців, які регулярно змінюються. Це забезпечує якісне оцінювання виступів, – каже Володимир Пилат. – Поки що найкращі результати на змаганнях демонструють спортсмени з тих регіонів, де найбільша масовість. Приміром, у Львові бойовим гопаком займаються дві тисячі осіб, у Києві – тисяча. Поменше гопаківців у Хмельницькому і Черкасах.


У Вінниці вперше відбувся чемпіонат країни з бойового гопака

На урочистому відкритті виступили ректор ВДПУ Наталя Лазаренко, народний депутат України Сергій Кудлаєнко, заступник начальника управління соціальної і молодіжної політики ОДА Максим Студілко та інші шановані гості. Йшлося про те, що цього року Верховна Рада України визнала бойовий гопак національним видом спорту, що дає йому значний поштовх для його подальшого розвитку. Юним спортсменам сподобалася організація змагання. Вони залюбки ділилися своїми враженнями.

У Вінниці вперше відбувся чемпіонат країни з бойового гопака

Мені подобається гопак, тому що це українське бойове мистецтво. Займаюся ним чотири роки, вже маю 16 нагород, – сказав 14-річний гопаківець із Кременчука Олександр Сонцев.

Загалом стартували 220 учасників з 20 команд. Найменшим спортсменам було 5 років, найстаршим – 38 років. У кожній віковій категорії призери визначалися окремо. Вінницька збірна виступила дуже гідно. В розділі «однотан» наша команда посіла третє місце серед 20 збірних. Вона поступилася «Шаблезубам» (Львів) і «Сварогу» (Рівне – Тернопіль).

У Вінниці вперше відбувся чемпіонат країни з бойового гопака

У деяких команд було більше учасників, ніж у нас. Вінничани показали кращі результати у менших вікових категоріях. Приміром, чемпіонами у розділі «забава» стали 8-річний Олександр Муляр (вдруге став кращим в країні!) і 9-річний Артем Нечинський, – сказав президент вінницької обласної федерації бойового гопаку Руслан Дмитренко.

У Вінниці вперше відбувся чемпіонат країни з бойового гопака

Фото Володимира Слободянюка і Михайла Шафіра



Переглядів: 2991
Поширень: 0