Хокей у Вінниці відроджується! Можливо, звучить надто голосно, але в країні, де домінує зовсім інший ігровий вид спорту, будь-яка активність навколо хокею з шайбою уже вважається прогресом.

Так, 4 червня своє засідання провела обласна федерація хокею, де функціонери разом із представником міської влади оголосили перші кроки, що мають дати нового поштовху спорту, колись такого популярного у Радянському Союзі.

Уже цього літа на базі міської дитячо-юнацької спортивної школи №1 відкривається відділення хокею. Про це повідомив Олександр Білінський, заступник голови комітету по фізичній культурі та спорту міської ради.
— Депутати міської ради погодилися виділити з бюджету гроші на розвиток хокею у Вінниці, — каже він. — 170 тисяч гривень з 1 липня підуть на оренду катків для тренувань, а також на інвентар для юних хокеїстів спортшколи. Нині у місті уже є два льодових майданчики, буде ще чотири. Усі вони комерційні, але будемо домовлятися з власниками щодо ціни. Вона має бути прийнятною для нас. Крім того, один з діючих катків розташований на території Центрального парку, комунальній власності, тож місто має, хоч і невеликі, але важелі впливу на ціну льоду для тренувань і матчів.

Звісно, діти, які щойно лиш почнуть займатись хокеєм, не зможуть одразу брати участь у змаганнях. Але їм потрібно мати на кого рівнятись, мати кумирів хоч на місцевому рівні, впевнений президент обласної федерації хокею Володимир Давидюк. Тому уже зараз йде підготовка до чемпіонату міста, в якому зіграють чотири вінницькі команди. Одна з них досить відома вінничанам — „Патріот”, яка вже багато років грає на різноманітних турнірах в Україні, багато в чому завдяки їй у Вінниці згадували про хокей.

Місто витратить на проведення чемпіонату 25 тисяч гривень. Федерація нині готує регламент і визначається з командами, тож чемпіонат Вінниці, за словами Володимира Володимировича, стартуватиме уже з 1 липня.

Наше місто сьогодні має непогані шанси отримати льодовий палац від держави. Принаймні такими їх оцінюють керівники Федерації хокею України.
— Так, хокей зараз робить перші кроки з дна, в яке був опущений за останні 15 років. Добре, що у вашому місті є люди, які переживають за цей вид спорту, — каже Володимир Бороденко, віце-президент ФХУ. — Вінниця включена до державної програми з будівництва льодових палаців. Їх, за цією програмою, мають збудувати 60 протягом п‘яти років. Міська влада пообіцяла підтримку, тож будемо клопотатись, щоб перспективна Вінниця увійшла до першої 12-ки. Але потрібно, щоб місто виділило ділянку.
— Будівництво здійснюватиметься повністю за державний кошт, окрім комунікацій, — додає віце-президент Федерації хокею України Анатолій Найда. — Його вартість — в межах 3 мільйонів доларів. Поки визначено, що палац повинен мати мінімум 500 глядацьких місць. Хоча, думаю, для Вінниці цього мало, треба робити до трьох тисяч.

Ще однією умовою програми є створення дитячої хокейної школи та команди майстрів. Тому голова обласної федерації звернувся до президента ФХУ щодо заявки команди „Патріот” до першості України у 1 лізі. Поки що такої не існує, є лише вища ліга, де з нового сезону гратимуть сім команд з Києва, Харкова, Донецька, Івано-Франківська та Дніпропетровська. Втім, за словами Анатолія Найди, зараз з пропозицією по створенню першої ліги виступили дев‘ять міст, тож її поява цілком ймовірна.

Наприкінці столичні гості пообіцяли провести у Вінниці одну календарну зустріч між двома київськими командами уже з наступного сезону 2008-2009 років.


Переглядів: 3818
Поширень: 0