23 січня, в актовій залі школи №17, м. Вінниця відбувся круглий стіл, на якому розглядався законопроект «Про вищу освіту», за участі працівників освіти Вінниччини та співавтора даного нормативного документа Лілії Гріневич.

Київський гість пояснила основні моменти та відмінності даного законопроекту від діючого закону та законопроекту запропонованого Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, в особі Табачника Дмитра Володимировича. Відмітила, що даний законопроект можна переглянути на сайті Верховної Ради України, оприлюднений він також в групі на фейсбуці. Головним завданням Лілія вважає зібрати зауваження та пропозиції до першого читання, до написання яких закликала усіх присутніх.

За словами Лілії Гріневич створений за її участі документ забезпечить:

  • розширення університетської автономії;
  • створення системи зовнішньої оцінювання якості освіти;
  • доступ до освіти.

Цікавим пунктом законопроекту є скасування системи державного замовлення та заміни його на «гранди» отримати які зможуть тільки ті, хто увійшов до списку кращих 5 відсотків з кожного предмета за результатами ЗНО. На думку авторів це дасть змогу реагувати на потреби ринку праці, адже за останні три роки 49 тисяч випускників державного замовлення не знайшли роботу. Абітурієнт матиме змогу обрати будь який навчальний заклад та вступити до нього за рахунок гранду. В свою чергу гранди будуть декількох видів: звичайні,спеціальні та соціальні, враховуючи особливості напрямку підготовки та соціального положення учасників вступної кампанії.

«Знання – це капітал, і від нього залежить майбутнє» - стверджує Лілія: «Освіта повинна готувати людину до життя».

Активну участь в обговоренні взяли депутати Студентського Парламенту Вінниччини, яких дуже зацікавило дане питання, як представників студентства. На заході присутніми були: Тетяна Подолян, Євген Власюк та Роман Молдован.

Заступник голови СПВ Тетяна Подолян висловила власне бачення відносно даної події: «Мені приємно бачити у нашому регіоні таких людей як Лілія Гріневич, які прагнуть змін. Законопроектом "Про вищу освіту" Лілія відкриває нові можливості для освіти в Україні». Тетяна також додала, що молодь Вінниччини обов’язково відгукнеться і прийме участь в удосконаленні даного законопроекту.



Переглядів: 5237
Поширень: 0