З 23 по 27 січня 2012 р. в період проведення січневої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (м. Страсбург, Франція) відбувався освітній семінар для молодих парламентаріїв та молодіжних лідерів країн СНД, який приурочено до 20-річчя Співдружності Незалежних Держав, Міжпарламентської асамблеї СНД і 40-річчя молодіжного сектора Ради Європи.

У даному семінарі мала можливість взяти участь представниця з Вінниці-Тихонова Дарія (студентка Вінницького Національного Технічного університету, другий заступник голови студентського парламенту Вінниччини)

Основною метою семінару є знайомство молодіжних лідерів держав-учасниць СНД зі структурою та принципами Ради Європи, підвищення їх знань і компетенції в реалізації молодіжної політики на національному рівні на основі досвіду та ресурсів Ради Європи у сфері роботи з молоддю.

У семінарі брали участь представники молодіжних парламентів, урядів та молодіжних громадських об\'єднань з держав-учасниць СНД, молоді політики, депутати, представники національних органів по роботі з молоддю, молоді підприємці, журналісти. Загальне число учасників - 30 чол.

Програма була дуже насиченою: знайомство зі структурою і діяльністю Ради Європи, основами молодіжної політики Ради Європи та Європейського Союзу, роботою Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), участь в якості спостерігачів у засіданнях ПАРЄ, зустрічі з керівництвом ПАРЄ та представниками національних делегацій держав-учасниць СНД, які є членами Ради Європи, керівництвом молодіжного сектора Ради Європи, Європейського молодіжного Фонду, лідерами французьких молодіжних і студентських організацій, а також освітні семінари, тренінги та майстер-класи.

Також для учасників було проведено ряд візитів: у ПАРЄ, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), будівля Європарламенту, зал засідань Комітету Міністрів Ради Європи.

Календар семінару

23.01.2012

Перший день семінару розпочався з презентації семінару та ознайомленням з Європейським молодіжним центром в Страсбурзі, на базі якого проходило навчання. Про центр учасникам розповіла його директор Тіна Мулкахі, про історію створення, ідеї будинку, його простору - для навчання та неформальної освіти, проведення тренінгів, організації заходів.

Офіційне відкриття семінару відбулося в ході якого головним висловлюванням стали такі слова «Ми повинні використовувати цю можливість для свого майбутнього і для майбутнього своєї країни. У людства, у Європи багато проблем і нам всім разом потрібно їх вирішувати. Ми всі є часткою європейського співтовариства. І ми впевнені, що мине час, і ви будете представляти в ПАРЄ свої національні парламенти ».

Після відкриття семінар продовжився вже в будівлі Палацу Ради Європи. Нам вдалося відвідати засідання парламентської асамблеї Ради Європи

Варто зазначити, що ми потрапили на офіційне відкриття і на вибори президента ПАРЄ Жан-Клода Міньона, вислухали його вітальну промову і подивилися як працює європейська демократія в дії.

У Палаці Ради Європи ми продовжили роботу своєї групи, висловивши очікування і побоювання, поставивши перед собою цілі і завдання на найближчі 5 днів, промовивши ті результати, які ми хочемо досягти.

Ми повернулися в зал засідань ПАРЄ, щоб послухати виступ генерального секретаря ПАРЄ Торбйорн Ягланда

після чого ми зустрілися з Олоф Олафстдотір, керівником Директорату з демократичного громадянства та участі, і Ульріхом Бунісом, начальником відділу молодіжного департаменту Директорату

Далі ми обговорили молодіжну політику Ради Європи, структуру Директорату, програми, можливості подальшого співробітництва

Підбиваючи підсумки першого дня, всі учасники відзначили високий рівень зустрічей, щільний графік. Початок семінару дійсно вийшов дуже насиченим. На цьому офіційна частина закінчилася, попереду відбулася міжкультурна вечірка, де представники кожної з країн представляли презентацію. Україна звернула на себе увагу дуже смачним короваєм (користуючись моментом хочу подякувати Татусяку Сергію Пилиповичу, голові Вінницької обласної ради та Наталії Гетце, депутату Вінніцької обласної Ради за підтримку у наданні інформаційних матеріалів про область, сувеніри та найсмачніший коровай), особливою культурою і багатими традиціями.

24.01.2012

Другий день повністю стосується питань молодіжної політики на просторі СНД і Ради Європи.

Основна тема ранкової робочої сесії - обговорення стратегії міжнародного молодіжного співробітництва СНД і модельного закону «Про державну молодіжну політику» для держав - учасниць СНД.

Друга частина тренінгів - Молодіжна політика Ради Європи та Порядок 2020. Порядок 2020 - визначає основні напрями і підходи до європейської молодіжної роботи, визначає критерії молодіжної роботи. Ми обговорили індикатори національної молодіжної політики: неформальна освіта, молодіжна тренінгова політика, нормативно-правова база по відношенню до молоді, бюджет для молоді, інформаційна політика щодо молоді, багаторівнева політика, участь, співробітництво між міністерствами, дослідження в області молоді, інновації, молодіжні консультативні органи.

Важливим блоком роботи стали презентації молодіжної політики кожної країни. Кожна делегація представила систему роботи з молоддю у своїй державі, чинних законах (або їх відсутність), молодіжних організаціях та установах по роботі з молоддю.Особливим питанням була наявність молодіжних парламентських структур в країні, яким чином вони працюють, на основі яких документів і чим саме займаються.

Завершальним блоком став початок роботи в двох робочих групах з розробки ідеї молодіжного руху СНД та молодіжної межпарламенсткой Асамблеї.

25.01.2012

У третій день семінару ми прояснили для себе різницю між Радою Європи та Європейським союзом. Ознайомилися з структурою, принципами та функціями Європейського парламенту та Парламентської Асамблеї Ради Європи.

У продовженні ми відвідали Європейський Палац і Європарламент

Також екскурсія, присвячена Європейському суду з прав людини, як цивілізованого інструменту в руках Ради Європи, покликаного компенсувати порушення прав і основних свобод людини, в ході якої ми познайомилися з конвенцією з прав людини і я дізналася, що Україна посідає 4 місце за кількістю скарг до ЄСПЛ.

Саме цікаве попереду і ми в ПАРЄ присутні на виступах: Президента Фінляндії Тар\'ї Галонен та Прем\'єр-міністра Великої Британії Девіда Камерона.

Тар\'ї ГалоненДевід Камерон

26.01.2012

Четвертий день поредував продуктивною роботою в робочих групах, головними завданнями стали розробка учасниками спільних підходів у реалізації молодіжної політики в Співдружності з урахуванням ресурсів і досвіду Ради Європи у молодіжній політиці; обговорення ініціатив створення Молодіжної міжпарламентської асамблеї СНД (ММПА СНД), доопрацювання положення про ММПА СНД; обговорення перспектив створення міжнародного молодіжного руху СНД, розробка нормативно-правової бази даного руху.


 

Особливо хочу відзначити особисту зустріч учасників семінару з новообраним президентом ПАРЄ Жан-Клодом Міньйоном, в ході цього візиту ми могли задати питання та висловити пропозиції на тему молодіжного парламентаризму

27.01.2012

П\'ятий і завершальний день розпочався з презентацій плану дій з розвитку парламентаризму та молодіжного руху СНД.

Маючи можливість вільного входу в ПАРЄ два представники України (Тихонова Дарія та Москаленко Юрій) мали можливість поспілкуватися з делегацією України, а саме з Корнійчук Андрієм Сергійовичем, секретарем постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, керівником Управління забезпечення міжпарламентських зв\'язків та Герасим\'юк Ольгою Володимирівною, заступником Голови Постійної делегації, Головою підкомітету з питань співробітництва з НАТО та АЗЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

На завершення були підведені підсумки і вручені сертифікати кожному учаснику.

 


Переглядів: 5153
Поширень: 0