Доброю традицією останніх років стала участь команд Вінницького національного технічного університету у міжнародних змаганнях з програмування за Кубок академіка Векуа, які вже вшосте проводились у Грузії на честь земляка, першого ректора Новосибірського державного університету.

Змагання складаються з двох турів: командного і особистого, і проходять паралельно на 4 майданчиках: у Грузії, Новосибірську, Москві та Санкт-Петербурзі – містах, з якими пов’язана діяльність академіка Іллі Вєкуа. У Грузії Кубок Векуа проводився й у Тбілісі, й у Батумі, а цього року змагання вперше відбулись в Кутаїському державному університеті ім. Акакі Церетелі. Всього в командних змаганнях взяли участь 62 команди. Зокрема – 42 у Кутаїсі, куди прибули три команди з Азербайджану, команда Московського державного університету ім. М.Ломоносова та команди Вінницького національного технічного університету, Севастопольського національного університету ядерної енергетики і промисловості та Харківського національного університету радіоелектроніки.

І хоча всі сайти пророчили під час олімпіади ливні з грозами, грузинська гостинність перемогла навіть несприятливі прогнози – всі дні змагань були сонячними і теплими. Наша команда у складі студентів третього курсу кафедри комп’ютерних наук Сергія Кашубіна, Михайла Граніка, Олега Морфіянця, студента магістратури кафедри захисту інформації Олексія Стаха і тренера, професора кафедри комп’ютерних наук Володимира Месюри добиралась до Кутаїсі через Батумі. Отож, учасники мали змогу поплавати у Чорному морі — усього за 15 км від Туреччини.

Вінничани мають славну традицію перемог у змаганнях за Кубок Векуа. Ми отримували дипломи першого ступеня і в командному, і особистому заліках, були і кращою закордонною командою. І цього року їхали боротися за перемогу. Головним конкурентом, як завжди, були москвичі. Саме з ними і мала розгорнутись боротьба за перше місце.

Але вінницьких студентів було четверо. Тому поділились на дві команди — по двоє. Команда москвичів, як і всі решта команд, мали по три студенти. Мабуть, тому москвичам все ж таки вдалося одразу вирватись уперед, а наші команди вступили в запеклу боротьбу з іншими повністю укомплектованими командами. І команді у складі Сергія Кашубіна і Олега Морфіянця таки вдалося їх усіх випередити, розв’язавши 6 задач і виборовши у командному заліку друге місце після команди МДУ ім. М.Ломоносова! На одну задачу менше розв’язала наша друга команда, яка разом з харків’янами та двома грузинськими командами також отримала за командні змагання диплом ІІ ступеня.

Не встигли студенти перекусити та провести розбір задач командного туру, як на черзі нові змагання. Буквально за кілька годин після завершення командного туру відбувся ще й відбірковий тур особистої першості світу з програмування CodeJam, який проводиться компанією Google. І знову успіх! Усі наші студенти успішно подолали цей бар’єр!

А наступного ранку прийшов час особистого туру. Цього разу трохи не пощастило Олексію Стаху, який вимушений був взяти участь у наступних змаганнях CodeJam, які перетинались у часі з особистим туром. Отож, Олексій разом із ще кількома учасниками мав на особисті змагання на одну годину менше, ніж усі. Можливо, тому він узяв дуже високий темп з самого початку і за годину до закінчення особистого туру впевнено очолював таблицю змагань. Але цього запасу все ж не вистачило, і за останню годину, коли Олексій вже брав участь в інших змаганнях, його наздогнали і випередили двоє учасників — з Вінниці і Москви. Але кращий результат виявився на фініші саме у студента нашого університету Сергія Кашубіна, який вперше серед вінничан завоював Кубок Векуа в особистому заліку!

Разом з ним диплом І ступеня отримав і Олексій Стах, який лише трохи поступився студенту Московського державного університету. Не дуже відстали від них і Михайло Гранік з Олегом Морфіянцем, які, розв’язавши, відповідно, на одну і дві задачі менше, отримали дипломи ІІ ступеня в особистому заліку!

Отож, наші команди привезли додому рекордну кількість дипломів – одразу 10 (два з яких –тренерські)! Вперше «приїхав» до Вінниці і Кубок Векуа.

Але ці змагання мали і сумний присмак, оскільки були останніми студентськими змаганнями для Олексія Стаха, який нині уже захистив диплом магістра і закінчив наш університет. Минулого року отримав ступень магістра і поїхав працювати в Google до Сан-Франциско попередній лідер команд ВНТУ Віталій Невідомий. Хочеться побажати Олексію, як і Віталію торік — лише перемог у його професійному зростанні.

На жаль, підхопити естафету перемог наших ветеранів молодь не поспішає. І хоча є на молодших конкурсах група здібних студентів, практично всі вони вже працюють і тренування відвідують надто рідко. Отож, маючи чудову першу команду, ми сьогодні практично залишаємось без другої команди. І такий розрив поколінь може завдати серйозної шкоди розвитку спортивного програмування в нашому університеті. Зокрема, вперше наш університет може навіть зникнути з рейтингу TopCoder, в котрому відображаються лише ті університети, від яких в змаганнях регулярно беруть участь не менше 10-ти студентів.

Тому запрошуємо студентів 1 та 2 курсів до активної участі в олімпіадах з програмування та тренуваннях, які регулярно проводять учасники нашою першої команди. А у них є чому повчитись. Навіть якщо не станете чемпіонами, надбанні знання завжди стануть у нагоді у майбутній роботі. Отож, для участі в тренуваннях, звертайтесь до тренера команди, професора кафедри КН Володимира Івановича Месюри (ауд. 2121 — Інтерцек) або безпосередньо до наших олімпійців з групи 1КН-09. Можливо, саме на вас чекають відповідальні літні змагання: в липні — міжнародна олімпіада з програмування КPІ-ОPEN у Києві, а в серпні – Міжнародна літня школа з програмування у Севастополі.

Гарних результатів у цих змаганнях нашим студентам! Аби добре підготуватись до вересневого ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування та до півфіналу світової першості з програмування АСМ-ІСРС, яка пройде цьогоріч на початку жовтня в нашому університеті.



Переглядів: 4097
Поширень: 0