Здобувши позаторік кваліфікацію магістра менеджменту з корпоративного управління, я, Юлія Самігулліна стала аспіранткою Вінницького національного технічного університету зі спеціальності «Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці». Тема моїх досліджень — моделі управління інвестиційною привабливістю підприємства. А першими науковими інтересами, ще з другого курсу, були дослідження стану та фінансування інноваційної діяльності, зокрема, і в Україні.

Дізнавшись про можливість стажування за кордоном у одному з найкращих наукових парків світу – «Madan Parque», який заснований факультетом науки і технологій Нового Лісабонського університету (FCT-UNL) і отримав нагороду «Третій найкращий бізнес-інкубатор світу-2011», вирішила спробувати свої сили. Витримала ряд конкурсних відборів. Потому Міністерство науки і освіти, молоді та спорту України видало наказ про відрядження мене на чотиримісячне стажування.
Навчаючись у ВНТУ, ми отримуємо багато знань, і дуже доречним є набути ще й практичний досвід. У «Madan Parque» я працювала під керівництвом директора бізнес-інкубатора Жозе Даміау. Курувала моє перебування в Португалії професор Нового Лісабонського університету Валентина Василенко.

Пані Валентина закінчила фізичний факультет Київського національного університету ім. Т. Шевченка, а зараз займається дослідженнями у галузі біомедичної фізики і є засновником університетського спін-оффу «NMT», розміщеного у науковому парку «Madan Parque». Саме вона допомагала мені адаптуватися до «португальського середовища».

Я ознайомилася з бізнес-моделями провідних наукових парків, розглянула послуги, які вони надають високотехнологічним підприємствам, систему оцінювання інновацій у Португалії, бізнес-платформу для само-діагностування технологічно заснованих малих підприємств, сфери діяльності та галузі дослідження дослідних центрів факультету науки та технологій Нового Лісабонського університету, особливості комерціалізації наукових парків світу тощо.

Українці у Португалії є другою найбільшою діаспорою після бразильців. Тому українська культура має розвиток і в Португалії. 1 квітня я побувала на церемонії закладення основи для побудови пам’ятника Тарасу Шевченку. Опікувалися заходом Посольство України у Португалії та українська діаспора.

Висновок, який можна в котрий раз зробити: знання – це сила. І я вдячна нашому університету, що він надає усі можливості отримання сучасної, конкурентоспроможної на світовому рівні освіти та сприяє всебічному розвитку особистості. І ми повинні цінувати це!

Юлія Самігулліна
аспірантка ВНТУ



Переглядів: 4058
Поширень: 0