- Я малюю сонечко, бо воно світле і тепле, а на ньому поставлю свою долоньку. Так дуже гарно виходить. От зараз домалюю і побачите, - захоплено розповідає п’ятирічний Владик.

Його робота є символічною: яскраве сонце – як мир та світле майбутнє; ручка дитини – як чистота і невинність. Так і проситься до вуст фраза: «Майбутнє в руках підростаючого покоління».

У дошкільному навчальному закладі №3 м.Жмеринка пройшла екологічна акція «Еко-сумка». Покликана залучати наймолодшеньких до збереження навколишнього середовища. Адже як відомо, свідомість людини формується з самого малку.

Представники Вінницького обласного осередку «Всеукраїнської екологічної ліги» завітали до дитячого садочку, куди привезли сумки, які виготовлені з котону - екологічно чистого матеріалу та фарби, які взагалі не містять шкідливих речовин. Кожна дитина мала можливість розмалювати свою сумку, не використовуючи матеріалів, які забруднюють природу.

- Акція «Еко-сумка» - це довготривалий проект, його метою є відмова людей від повсякденного використання поліетиленових пакетів, замінивши їх на паперові, або полотняні. Ми вирішили разом з дітками показати всім дорослим, що кожен з нас має дбати про своє майбутнє, шляхом збереження навколишнього середовища, - розповів голова ВОО «Всеукраїнської екологічної ліги» Олександр Мудрак.

Маленькі митці розмальовували еко-сумки з неабияким азартом. Ліс, струмочок, качечки і зайчики, квіточки і метелики, - дітвора передавала своє бачення природи.

Наталія Худолій на посаді завідуючої дошкільним навчальним закладом вже 10 років. Голова Жмеринського міського осередку ВЕЛ, активістка, ініціатор багатьох конкурсів та заходів у їхньому садочку. За віддану працю, творчий підхід до повсякденної роботи неодноразово нагороджувалася відзнаками міської та обласної влади, і навіть особисто Миколою Азаровим. Вона розповіла, що з власного досвіду бачить, як важливе навчання дитини ще з дошкільного віку.

- Дуже щаслива, що окрім батьків, вихователів, про дітей піклуються й інші. З ВОО «Всеукраїнська екологічна ліга» співпрацюємо вже давно. Діткам дуже подобаються такі акції, конкурси, а головне, що це все залишається у їхній пам’яті та свідомості і знадобиться їм у майбутньому. Також вдячна депутату Вінницької обласної Ради Марині Коваль, яка посприяла проведенню даної акції. Для неї дітки теж підготували подарунок – розмальовану ними «еко-сумку», - розповіла Наталія Єгорівна.

Постійно піклується про дошкільний навчальний заклад та всіляко підтримує його меценат Євгеній Євстєгнєєв, який є членом ВОО «Всеукраїнської екологічної ліги», головою спілки підприємців Жмеринки. Він теж активно долучається до захисту природи і намагається власним прикладом навчати дітей доброму та корисному.

Акції задля збереження екології обласним осередком «ВЕЛ» проводяться систематично, - розповідає координатор ВОО «ВЕЛ» Юлія Ткачук, - але саме із залученням таких маленьких діток захід проводиться вперше.

- Ми не можемо стояти осторонь, коли йдеться про наше подальше життя, про майбутнє наших дітей. Використання поліетиленових пакетів – це гостра проблема нашого суспільства, тому вирішувати її маємо разом, прикладаючи максимум зусиль. Наша організація постійно проводить тематичні конкурси, акції, круглі столи для дітей, молоді та людей старшого віку. Ці проекти покликані змінити ставлення кожного до збереження середовища, в якому ми живемо, - зазначила Юлія Ткачук.

Довідка:

Потрапивши на смітник поліетиленовий пакет повністю розкладається лише через 400 років. Саме тому в більшості країн їх використання як побутової упаковки обмежено або заборонено.

3 липня 2012 р. Всеукраїнська екологічна ліга провела у Верховній раді України засідання круглого столу, під час якого було представлено проект Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакунків». Законопроект був розроблений фахівцями «ВЕЛ» із залученням науковців, провідних юристів, представників громадськості та бізнесу. До участі у засіданні круглого столу були запрошені народні депутати України, професори, представники міністерств і відомств, бізнесу та населення.

Заплановані обмеження в Україні мають вступити в дію поступово, а повна заборона набере чинності лише в 2015 р., шляхом стимулювання використання екологічно дружніх пакувальних засобів.

До прикладу, в Італії та Франції з 1 січня 2011 року набула чинності заборона на використання і виробництво полімерних пакетів, інші держави (зокрема Норвегія, Малайзія, Кенія, Ізраїль, Японія, Данія, Великобританія, Латвія, Іспанія, Ірландія, Шотландія, Німеччина, Естонія, Фінляндія, Польща, Молдова, Португалія, Швейцарія, Туреччина) теж вживають заходів щодо обмеження або заборони застосування пакетів довготривалого розкладу.

Паперові пакети є екологічно чистою продукцією. Але їх виробництво і використання значно впливає на глобальне потепління. При виробництві паперових пакетів виділяється на 70% більше вуглекислого газу, ніж при виробництві поліетиленових пакетів. А найгірше те, що при виробництві паперових пакетів відбувається масштабна вирубка дерев.

Еко-сумки мають властивість 100% біодеградації, розкладаючись додають в землю органічні елементи, оскільки до їх складу входять виключно 100% натуральні волокна джуту або бавовни.

Відомо, що розкладання - це розпад на прості і нетоксичні речовини в результаті дії живих організмів або під впливом сонячного світла. Матеріал, який має властивість «біодеградації», розкладаючись, повертається в природу як харчування для рослин і мікроорганізмів.

Замовити та придбати Еко-сумки можна на таких сайтах:

  • http://ekosumki.com.ua/
  • http://ecoplaneta.com.ua/
  • http://eco-bags.com.ua/o_kompanii.html



Переглядів: 7326
Поширень: 0