До авторської групи створення законопроекту входять ректор ВНАУ, народний депутат Григорій Калетнік і проректор Вінницького національного аграрного університету Ірина Гунько.

круглий стіл

- Ми зустрілись з серйозною проблемою зарахування абітурієнтів до ВНЗ, - розповіла Ірина Гунько, яка є співавтором двох законопроектів і одним із авторів останнього варіанту “Про вищу освіту”. - Минулого року не зовсім коректно були складені тести ЗНО з біології. Кожен знає, що при зарахуванні до навчального закладу навіть десята доля балу для молодої людини є визначною. Існує інша можливість себе проявити: скласти відповідне випробування у ВНЗ. Таке тестування має походити прозоро у присутності незалежних експертів.

Ірина Гунько

Ірина Гунько також поділилась, що за останні кілька років у ВНАУ держзамовлення отримують випускники шкіл обласного центру, бо вони краще підготовлені, але у той же час не усі з них їдуть працювати агрономом до села.

Проректор зауважила, що у законопроектах є також речі, з якими погодитись дуже важко.

- Наприклад, у законопроекті “Яценюка-Тягнибока-Кличка” молода людина, яка вступає до вищого навчального закладу за рахунок державного гранту, не може змінити ВУЗ, - сказала Ірина Гунько. - Але абітурієнту у 18 років і так важко зорієнтуватись, у якому навчальному закладі навчатись. Сьогодні він отримує грант, а завтра, якщо у нього виникне питання переходу до іншого навчального закладу, що робити дитині? Виходить, що ми абітурієнта “прив’язуємо” до одного вузу.

круглий стіл

Присутній на круглому столі голова Студентського Парламенту КНУ ім. Т.Шевченка Максим Макарчук сказав, що було б доцільним аби більшість студентів усіх навчальних закладів ознайомились з усіма законопроектами і зробили власні висновки, а не довіряли “відлунню” коментарів в соціальних мережах.

Юлія Мудрик, студентка Вінницького національного аграрного університету, зауважила, що міністерські тести, які здають студенти-бакалаври не досконалі.

- Тести не досконалі, а це значно зменшує якість оцінювання студента, саму оцінку, - розповіла Юлія. - Поки вони пробні. Але нам відомо, що планується заміна держіспитів для студентів на такі тести. До того ж студент, як на мене, повинен показати не тільки знання, а й уміння, навички.

На що Ірина Гунько відповіла, що така система оцінювання діє лише при медичних і аграрних закладах. Вона підкреслила, що тести будуть удосконалюватись так само, як і система оцінювання, щоб оцінювати не тільки знання, а й здатніть студентом виконувати ту чи іншу функцію.

круглий стіл

Студентка шостого курсу Вінницького національного медичного університету ім.М.І.Пирогова Інна Масленчук висловила думку, що не усі студенти мають рівні права.

- Магістранти медуніверситету не мають студентських квитків, відповідно вони не мають тих пільг, які мають магістри класичного університету, - сказала дівчина. - На мою думку, це не зовсім справедливо, щодо студентів-медиків.

Голова Студентського Парламенту Вінниччини, член Молодіжної Ради при Кабінеті Міністрів України Дмитро Слободянюк зазначив, що більшість студентських лідерів підтримують законопроект за редакцією народних депутатів Ківалова С.В., Калетніка Г.М. та Сороки М.П. №1187.

- Цей законопроект передбачає надання реальних повноважень органам студентського самоврядування в управлінні вищими навчальними закладами, передбачає фінансування студентського самоврядування зі спеціального фонду ВНЗ (0,5 %), - сказав він. - У ньому законодавчо визначається існування Всеукраїнської студентської ради, яка б могла акумулювати думки всіх органів студентського самоврядування та виносити їх на національний рівень.

Усі пропозиції учасників круглого столу Дмитро Слободянюк пообіцяв передати автору законопроекту №1187 Григорію Калетніку. Адже 28 лютого Комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти проводить слухання на тему “Про законодавче забезпечення розвитку Вищої освіти в Україні”.



Переглядів: 6533
Поширень: 0