Причиною такої активізації волонтерських настроїв стало те, що Обласна станція переливання крові практично залишилася без донорів. На станції переливання крові скаржаться, за останній час донорів - добровольців меншає і запаси крові можуть закінчитись.

За словами лікарів, ситуація із заготівлею запасів крові наразі плачевна, в порівнянні з тим, що було 20 років тому кількість донорів скоротилась втричі. Звичайно є штатні донори з рідкісними групами крові, але якщо раптом виникне нагальна потреба у великій кількості крові, то можуть бути летальні наслідки. Тому, через дефіцит запасів крові, нерідко, донорами стають самі лікарі, адже на оголошення мало хто відкликається.

Звичайно для виправлення такої ситуації необхідні певні заохочення, якими мали б стати пільги, що передбачені законом про донорство, який діє з 2005 року. В законі сказано, що існує декілька категорії пільг. Наприклад, за разову здачу крові донор має право на безкоштовний обід, вихідний день у день здачі крові та ще один вихідний у будь-який день, на вибір. За систематичну здачу крові людям, що здають двічі на рік і частіше, передбачена надбавка до стипендії, військового забезпечення та пенсії. Для донорів, що здають кров 40 разів і більше, передбачені наступні пільги: 50% знижка на ліки, надбавка до пенсії, отримання житла без черги, протезування зубів, відпустка у будь-який час тощо. Є чіткий перелік продуктів, що має отримувати донор за разову здачу крові. До меню має входити – м\'ясо або риба, сік гранатовий або вино, перше та гарнір.

Але не всі пільги діють, так 25 відсоткова надбавка до стипендії можлива за наявності передбачених коштів у бюджеті, що є майже нереальним в сучасних умовах нашої країни. Студенти скептично ставляться до слів про те, що подібні доплати колись все таки будуть. «25 відсотків до стипендії це, звичайно, добре - каже студент 3 курсу факультету економіки та менеджменту ВТЕІ КНТЕУ Галандзовський Денис, - Але людям потрібна допомога, тому я і відгукнувся – заради розуміння того, що можливо моя кров врятує комусь життя, а не через матеріальну вигоду.»

Студенти «торгового» задоволені своїм вчинком і сподіваються, що дане волевиявлення стане гарною традицією і залучить ще більше добровольців, бажаючих поділитися кров’ю з людьми, які того потребують.



Переглядів: 3799
Поширень: 0