Найбільш перспективними напрямками однозначно визнані Mobile і Scala. Серед інших перспективних, але поки мало популярних мов: Haskell, Erlang та Dart. При наявності проекту ці мови програмування можуть бути найбільш високооплачуваними вже сьогодні.

За словами Олени Ширінговської, старшого консультанта в HR «Consulting», за наявності проекту, найдорожчими стають дуже затребувані фахівці з Scala, Erlang, Haskell або інших рідкісних мов: «Найдорожчі це, по-перше, рідкісні мови: Scala, Erlang, Haskell. Ті, хто встигли їх вивчити першими і стати професіоналами, заробляють хороші гроші, тому що, з одного боку, їх зараз дуже мало, а з другого – вони будуть потім навчати інших».

Найдорожчою мовою програмування одноголосно визнано Java. На другому місці за дорожнечею називають С#. Трохи дешевше РНР і С++ (але лише на початкових рівнях), а найменше для компанії коштують Delphi-програмісти.

Наталія Зуб, керівник відділів HR та рекрутинга в компанії «Innovecs»: «З «незвичайних» мов набирає популярності Scala. Scala-програми багато в чому схожі на Java-програми та можуть вільно взаємодіяти з Java-кодом. Це відносно нова технологія - мало хто володіє цими навичками, хоча на них є певний попит».

Серед неперспективних мов програмування та технологій називають Delphi та Symbian.

Тетяна Лисенко, HR-директор, «Cogniance, Inc»: «Вимирають (чи вже вимерли)такі технології, як BREW, Symbian. Також не багато перспектив у Flash».

Впевнено кажуть тільки про зміни тенденцій в межах вже існуючих та популярних технологій. Проте, точно прогнозувати розвиток ринку не береться жоден з експертів. Втім, необхідність підтримувати вже розроблене програмне забезпечення надасть на найближчі роки роботу фахівцям, які володіють усіма актуальними технологіями.

Тетяна Лисенко, HR-директор, «Cogniance, Inc»: «Я сумніваюся, що з\'являться нові мови, які стануть масовими у використанні, але якісь нові фреймворки, додаткові бібліотеки та більш оптимальні рішення-звичайно, так, вони з`являються постійно».

Ольга Горчинська, провідний спеціаліст з персоналу, департамент по роботі з персоналом, «ІНКОМ»: «Я не впевнена, що щось зникне, тому що все одно залишаються системи, які потребують підтримки. Розробок не буде, а підтримка буде завжди».

HR-менеджери прогнозують стабільну популярність для Java, .NET, Mobile та PHP. Експерти впевнені: і через 2-3 роки на ринку праці актуально буде володіти тими ж мовами програмування, які популярні і затребувані сьогодні. З поправкою на поліпшення й оновлення, які з ними відбудуться.

Євген Кагановський, HR-менеджер в «IT Innovations Ukraine Ltd.»: «У найближчі 3-5 років нічого не зміниться, тому що у нас зараз бум аутсорсингу. Багато проектів великі компанії зараз починають перевозити: з індійських центрів, з малазійських центрів, - дуже активно перевозять якраз до нас».

Наталя Півень, старший HR-менеджер компанії «Infopulse Ukraine»: «Думаю, в найближчі декілька років збережеться тенденція популярності Java-технологій, оскільки зараз цей напрямок активно розвивається, з\'являється багато нових, цікавих і зручних у використанні програм, як для розробників, так і для кінцевих користувачів. Крім того, будуть з\'являтися замовлення на підтримку розроблених систем на Java, доробку та поліпшенню їх функціоналу».



Переглядів: 9549
Поширень: 0