Раніше, Голова Держпідприємництва Михайло Бродський звернувся до профільного міністерства з пропозицією скасувати необхідність подання абітурієнтами зазначеної довідки, за виключенням тих спеціальностей, які мають певні показники.

Така необхідність виникла у зв’язку з численними зверненнями на адресу Служби. Заявники нарікали, що подання такої довідки є недоцільною та затратною процедурою, оскільки саме обстеження, як правило, проводиться формально або ж взагалі не проводиться. Крім того, ставши студентами навчальних закладів, молодь знову зобов’язана проходити медичний огляд, що передбачено ст.31 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Так, до переліку категорій населення, які повинні проходити обов’язковий медогляд, включені учні системи профтехосвіти, студенти вишів.

Як зазначав Михайло Бродський: «Довідка є додатковим тягарем для вступників, проте головна мета – визначення справжнього стану здоров\'я вступника – не досягається».

Учасники наради погодилися, що в суспільстві існує певне невдоволення щодо процесу та механізму видачі медичних довідок, а також формальний підхід деяких абітурієнтів, їхніх батьків та медпрацівників до їхнього оформлення. Проте присутні зійшлись на думці, що подання медичної довідки до ВНЗ під час вступу необхідно залишити, оскільки її відміна може призвести до низки негативних наслідків.

За підсумками заходу прийнято рішення, що Міносвіти спільно з МОЗ розпочнуть процес оптимізації видачі медичних довідок для вступу до ВНЗ та покращення медичного обслуговування студентів.

У планах – створити систему на зразок «єдиного вікна» для отримання меддовідок, щоб не збиралися черги з абітурієнтів, і вони могли швидше пройти комісію. Разом з тим фахівці пропонують внести зміни до самої форми довідки.



Переглядів: 5650
Поширень: 0