25 червня о 12-й годині у Вінницькому прес-клубі відбулась прес-конференція на тему «Звіт про спостереження за перебігом ЗНО у Вінницькій області», під час якої було презентовано результати спостереження Громадянської мережі ОПОРА за зовнішнім незалежним оцінюванням на Вінниччині.

Загалом в області до спостереження під час тестувань було залучено 54 спостерігачі ОПОРИ. Спостереження здійснювались у навчальних закладах міст Могилів-Подільський, Бар, Гайсин, Жмеринка, також у навчальних закладах м. Вінниці.

За словами регіонального координатора Громадянської мережі ОПОРА Олега Левченка, цьогорічна процедура ЗНО відбулася досить стабільно і без суттєвих порушень.

Під час своєї роботи спостерігачі фіксували окремі порушення з боку абітурієнтів. Наприклад, були спроби пройти на пункти тестування з копією документу замість оригіналу (пункт тестування у загальноосвітній школі I-III ступенів №4 м. Жмеринки); спроба скористатись мобільним телефоном у туалетній кімнаті (пункт ЗНО у Вінницькому технічному коледжі).

У Вінницькій ЗОШ I-III ступенів №26 учасник тестування пішов до туалетної кімнати, захопивши з собою сумку. Інструктори наголосили, що він не може мати з собою телефон. Учень підтвердив, що в сумці немає мобільного пристрою, проте телефон був виявлений за допомогою металошукача. Внаслідок цього порушення учасник був позбавлений права подальшого складання тестування.

Не поодинокими також були випадки використання паперових шпаргалок. Так, у пункті тестування, розташованому у Вінницькій школі № 32, спостерігач знайшла в жіночій вбиральні паперові шпаргалки. Про знахідку були повідомлені інструктор та відповідальний за пункт тестування.

Нововведенням у процедурі ЗНО цього року стало запровадження технологічної перерви, під час якої здійснювалась перевірка металошукачами учасників тестування на предмет наявності технічних засобів зв’язку, фотоапаратів тощо. Спостерігачі ОПОРИ також зазначили, що на всіх пунктах тестування абітурієнтів, які виходили до рекреаційної зони, також перевіряли за допомогою металошукачів.

Робота персоналу на пунктах тестувань, за висновками спостерігачів ОПОРИ, цього року була організована на високому рівні. Проте не обійшлося без технічних помилок. Так, у пункті тестування, розташованому у Вінницькому фінансово-економічному університеті», старший інструктор в аудиторії після завершення тестування забув вкласти до пакету 2 невикористані зошити учасників, які не з’явились на тестування. Помилку виявили після повного опломбування контейнеру. Контейнер довелося розпломбувати, після чого невикористані зошити, поміщені в окремий конверт, прикріпили скотчем до аудиторного пакету з заповненими зошитами, не порушуючи його цілісність. А в пункті тестування, що в ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 м. Могилева-Подільського, до контейнеру забули вкласти аудиторний протокол. Тут контейнер теж розпломбовували та вкладали в нього протокол.

Що стосується організації та підготовки навчальних закладів до тестування, то, за словами координатора Громадянської мережі ОПОРА під час спостереження за ЗНО у Вінницькій області Олени Заверюхи, спостерігачі загалом відзначають високу якість підготовки. Проте в деяких пунктах не було враховано складної архітектурної конструкції будівель, тому не вистачало чергових на поверхах, і, відповідно, абітурієнти могли знайти «затишний куточок» та спробувати скористатись шпаргалками чи іншими засобами. Також під час тестування з історії України в одному з кабінетів були стенди з витягами з Конституції України та переліком ознак правової держави, що теж може певним чином розглядатись як підказка.

«Процедура ЗНО була організована за правилами. Абітурієнтам дозволяли зайти на пункти тестування лише за наявності всіх необхідних документів. На пунктах тестування спостерігачі засвідчували цілісність контейнерів з тестовими матеріалами. Був присутній медичний персонал, в аудиторіях були годинники, в коридорах - вказівники та таблички», - розповіла Олена Заверюха.

«Загалом спостерігачі ОПОРИ приємно вражені професіоналізмом працівників на пунктах оцінювання і розумінням батьків та дітей. ОПОРА в подальшому буде спостерігати не лише за процесом ЗНО, а й за вступною кампанією», - зазначив регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА Олег Левченко.



Переглядів: 4240
Поширень: 0