Після складання ЗНО, абітурієнти подаватимуть до приймальних комісій вузів або відправлятимуть через Інтернет заяви на вступ та інші необхідні документи.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливих моментах, на які слід звернути увагу вступникам та їхнім батькам.

1. Ознайомтеся з правилами прийому тих вузів, до яких вступатимете. Досвід спостережень показав, що абітурієнти найбільше страждають від власної некомпетентності, зокрема, необізнаності з документами, які регулюють процедуру вступу до омріяного закладу – Правилами прийому та додатками до них. Саме ці документи визначають механізми вступу і надають перелік предметів ЗНО та результати, які потрібно мати, аби вступити на певну спеціальність (прохідний бал з профільного предмета за рішенням вишу може бути вищим, ніж 140).

2. Дізнайтеся обсяги державного замовлення. Інформацію стосовно обсягів держзамовлення на кожну зі спеціальностей Міносвіти мало б довести до відома вузів перед початком вступної кампанії, тобто до 1 липня. Вузи, у свою чергу, повинні проінформувати про це вступників. Зазвичай, така інформація розміщується на стендах та веб-сторінках навчальних закладів. Торік Міністерство повідомило вузи про квоти держзамовлення до офіційного старту вступної кампанії, нині ситуація дещо інша, тому радимо абітурієнтам дочекатися інформації про те, які саме навчальні заклади отримали державне замовлення на підготовку фахівців, проаналізувати свої шанси на зарахування і лише тоді подавати заяви для вступу.

3. Дочекайтеся результатів ЗНО з усіх предметів та роздрукуйте їх з власної сторінки на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Подаючи документи, до інформаційної картки слід додати сертифікат, який підтверджує участь абітурієнта у тестуваннях ЗНО. Проте Громадянська мережа ОПОРА радить не панікувати тим вступникам, які ще не отримали результатів з усіх предметів. Останній термін їх оприлюднення – 7 липня (для додаткової сесії – 17 липня), тому буде вдосталь часу, аби подати необхідні документи до приймальних комісій. Якщо ж абітурієнт подавав апеляцію, то до вузу слід іти з результатами, визначеними за підсумками повторної перевірки роботи.

4. Не подавайте документи у перші дні вступної кампанії. Вона триватиме цілий місяць – з 1 по 31 липня, а для тих, хто складатиме вступні випробування чи проходитиме творчі конкурси – по 20 липня. Тому рекомендуємо вступникам не створювати черг у приймальних комісіях у перші дні вступної кампанії. Наголошуємо, що рейтинг у конкурсному списку не залежить від оперативності реєстрації заяви у вищому навчальному закладі, а тому не радимо поспішати з подачею документів.

Те саме стосується й охочих подати заяви в електронній формі. Минулорічна практика вказала на чималі технічні проблеми з оформленням заяв через систему дистанційного вступу в перший тиждень кампанії. Це спричинено, в першу чергу, великим навантаження на систему Єдиної державної електронної бази з питань освіти, через що вона може давати збої. Тому радимо: спочатку зареєструйтеся на спеціальному ресурсі (http://ez.osvitavsim.org.ua), а потім, не поспішаючи, відправляйте дистанційну заяву. А якщо маєте можливість і якщо обрані вами вузи розташовані в рідному місті, краще подавати заяву та необхідні документи особисто у приймальну комісію навчального закладу. В такому разі працівники комісії зобов’язані надати вступнику підтверджуючий документ – розписку про отримання від нього документів для вступу.

5. Слідкуйте за рейтинговим списком. Після кожної з трьох хвиль зарахування рейтинговий список вступників, рекомендованих до зарахування, коригуватиметься. Відповідно до змін, внесених у цьогорічні Умови прийому, рішення приймальної комісії про рекомендацію до зарахування тепер також розміщуватиметься на веб-сайтах вузів. Також ця інформація оприлюднюватиметься на стендах та передаватиметься в Інформаційну систему «Конкурс».

У разі порушення прав абітурієнтів на рівний та чесний вступ юристи мережі ОПОРА нададуть фахову допомогу. Для цього необхідно зателефонувати за номером 044-222-57-27 («гаряча лінія» працюватиме кожного робочого дня з 9 до 18 години). Також закликаємо вступників ознайомитися з підбіркою корисних матеріалів, які допоможуть зорієнтуватися в етапах та процедурах вступної кампанії, ознайомитися з термінами подачі заяв та інших документів особисто й через електронну форму та підкажуть, як не загубитися у рейтингових списках рекомендованих до зарахування.

За детальнішою у Вінниці можна звертатися за інформацією: Олена Заверюха 098 750-50-82 та Наталія Величко 063 628-67-85.



Переглядів: 3613
Поширень: 0