1 серпня до 12:00 приймальні комісії усіх вищих навчальних закладів оприлюднюють перший список абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на навчання за кошт державного замовлення. Із ним можна ознайомитися на стендах приймальних комісій. Такі списки повинні дублюватися на веб-сторінках відповідних ВНЗ. Окремі виші також можуть повідомляти абітурієнтів про рекомендацію до зарахування за допомогою телефонного зв’язку або надсилаючи їм смс-повідомлення.

інфографіка для абітурієнтів

Абітурієнти, які мають бажання навчатися у ВНЗ, де їх було рекомендовано 1 серпня, протягом наступних чотирьох днів – до 4 серпня включно, повинні подати у приймальні комісії оригінали документів. Ввечері 4 серпня список рекомендованих до зарахування вступників у першій хвилі коригується – з нього вилучаються прізвища тих абітурієнтів, які не подали оригінали документів, а на їхні місця рекомендують наступних за рейтингом вступників.

Скоригований список оприлюднюється до 12:00 5 серпня. Тоді розпочинається друга «хвиля» зарахування, яка відбувається за таким же механізмом – усі абітурієнти, які є рекомендованими та хочуть навчатися у ВНЗ, протягом трьох днів подають до приймальної комісії оригінали своїх документів. 7 серпня ввечері список коригується шляхом анулювання наданих рекомендацій тим вступникам, які не принесли оригінали документів, та надання рекомендації на вільні місця наступним за рейтингом вступникам.

Остання – третя – «хвиля» розпочинається о 12:00 8 серпня. Ті абітурієнти, які потрапили у список рекомендованих до зарахування повинні подати оригінали документів до 10 серпня включно.

Слід мати на увазі, що протягом трьох «хвиль» зарахування абітурієнт має право забрати подані у приймальну комісію оригінали документів та подати їх у комісії іншого ВНЗ. Через це список рекомендованих до зарахування є дуже «рухомим». Для того, аби забрати оригінали документів, вступнику слід з звернутися у приймальну комісію з відповідною заявою у письмовій формі.

Через невиконання вимог до зарахування усіма вступниками, що були рекомендовані до зарахування у третій «хвилі», після закінчення робочого дня приймальної комісії 10 серпня у ВНЗ можуть залишитися вільні місця державного замовлення. У такому випадку відбувається так званий «конкурс оригіналів», тобто зараховуються наступні за рейтингом вступники, оригінали документів яких вже знаходяться у приймальній комісії. Тому, абітурієнтам, які не потрапили у список рекомендованих у третій «хвилі», проте мають хороший конкурсний бал та знаходяться безпосередньо під лінією, рекомендуємо приносити оригінали документів до 10 числа. У разі незаповнення квоти державного замовлення, таких вступників буде зараховано на навчання за кошт держбюджету. Варто пам’ятати, що приймальна комісія не може відмовити Вам у прийнятті оригіналів документів 1-10 серпня, навіть коли ви не рекомендовані до зарахування.

Починаючи з 11 серпня, приймальні комісії оприлюднюють списки рекомендованих до зарахування за кошт фізичних та юридичних осіб. Термін для подачі оригіналів документів для рекомендованих вступників кожен ВНЗ визначає самостійно, а тому варто слідкувати за цією інформацію у приймальній комісії. Зарахування на контрактну форму триває до 25 серпня.

Додаткова інформація:

Ірина Швець, прес-секретар кампанії «За прозорий вступ до ВНЗ» - 063 628 68 40.
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».

1 Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:
- вступники, які мають право на зарахування поза конкурсом;
- вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди;
- учасники міжнародних олімпіад;
- вступники, які зараховуються за конкурсом.
До рейтингового списку не включаються вступники, рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому.



Переглядів: 5555
Поширень: 0