19 листопада у мерії пройшов захист кращих студентських проектів за програмами «Startup» та «Молодіжна альтернатива»Програма «Startup» стартувала у Вінниці у цьому році. Вона має на меті залучити активну молодь до процесів, що відбуваються в місті, отримати свіжий погляд на проблемні питання, нові ідеї, розкрити потенціал молодих фахівців. Для студентів – це можливість пройти стажування в обраних ними підрозділах муніципалітету та спробувати свої сили в розробці актуальних для міста проектів. Програма «Молодіжна ініціатива» стартувала ще у 2010 році. Вона також дає студентам можливість проходити стажування у виконавчих органах міської ради.

Студенти, які стажувалися по обох програмах, розробляли власні проекти щодо розвитку міста. Всі проекти було презентовано на початку листопада, з них комісія обрала п’ять найкращих, які й були представлені до захисту 19 листопада.

Богдана СавельєваОдним із найцікавіших проектів визнано роботу Богдани Савельєвої щодо реконструкції частини набережної від центрального мосту до півострова «Бригантина». «На мій погляд, важливо, що цей проект дозволить розвивати місто згідно стратегії «Вінниця 2020», а саме, як місто над Бугом, – каже Богдана Савельєва. – Насамперед я пропоную провести очистку берегу річки від забруднення. Після цього застелити дно геотекстилем, який захищатиме від проростання рослин, провести берегоукріплення. І, звичайно, зайнятись благоустроєм самої набережної».

Богдана пропонує провести реставрацію всієї прогулянкової зони - огорожі, тротуару, майданчика перед причалом. Тротуар дівчина вважає за потрібне розширити для створення велосипедної доріжки. Також у проекті студентки заплановано створити міст між реконструйованою набережною та набережною «Рошен», який проходитиме по воді під Центральним мостом. Цей міст дозволить по максимуму задіяти водний ареал даної території.

А сіру бетонну огорожу вздовж набережної Богдана пропонує повністю змінити. Для цього – облицювати наявні тумби плитами зі світлого пісковика, який, до речі, видобувають в тому числі і на Вінниччині, а між тумбами встановити перегородки з металічної ковки. Частину огорожі дівчина пропонує зробити з використанням дерева та джутового канату. Тротуар Богдана хотіла б реконструювати за допомогою нового будівельного матеріалу на вітчизняному ринку, а саме – так званого «англійського тротуару», який гармонійно виглядає на природі та в прибережній зоні, а також є практичним та зручним. Територію набережної дівчина хотіла б додатково озеленити, встановити лавочки та різні декоративні елементи.

проект реконструкції набережноїпроект реконструкції набережної

Щодо реконструкції майданчика перед причалом, студентка пропонує його розширити та подовжити для зручності швартування катерів та іншого водного транспорту. В якості настилу для причалу вона хоче використовувати дерево – сибірську модрину, яка міцніша дуба, не гниє і не розкладається у воді. А стіну причалу – облицювати піщаником. Вздовж підпірної стіни зобразити сім чудес світу, що стане однією з візитівок міста, біля якої охоче фотографуватимуться всі бажаючі. Після реконструкції на набережній дівчина хоче зробити площу, де проводитимуться різні культурні заходи. «Це дуже цікавий проект, і ми готові розглянути можливості його реалізації,» – зазначив міський голова Володимир Гройсман після презентації проекту.

Досить інноваційний проект «QR місто» пропонує студент Юрій Левченко. Проект має стати віртуальним помічником, екскурсоводом, порадником та путівником в міському середовищі. Будь-який житель міста чи турист, маючи при собі пристрій для зчитування QR коду (планшет, смартфон), зможуть прочитати інформацію про об’єкт, відсканувавши на ньому код. Ці коди можуть бути встановлені на архітектурних об’єктах, пам’ятниках, історичних будівлях, навчальних закладах, фінансових установах, торгівельних центрах, закладах культури, у громадському транспорті тощо.

Юрій ЛевченкоСергій Івченко

А Сергій Івченко запропонував поширювати інформацію про он-лайн анкети щодо оцінювання надання послуг у Прозорих офісах за допомогою інформаційних листівок з QR-кодом. Людина за допомогою смартфону прочитає цей код і отримає доступ до он-лайн анкети на сайті Вінницької міської ради. Студентка Ольга Кашина, яка стажувалась у департаменті економіки та інвестицій, запропонувала проект по створенню міського бізнес-інкубатору. Дівчина пропонує три аспекти його розвитку: коворкінговий центр (це модель роботи, в якій учасники, залишаючись незале19 листопада у мерії пройшов захист кращих студентських проектів за програмами «Startup» та «Молодіжна альтернатива».жними, використовують загальний простір для своєї діяльності), тренінговий центр та центр розвитку бізнесу.

Підсумовуючи презентації молодих людей, міський голова Володимир Гройсман підкреслив, що їх роботи та набутий під час стажування досвід є дуже цінними: «Програми «Startup» та «Молодіжна альтернатива» дають молодим людям можливість зрозуміти, як нині працюють органи влади, поділитися новими думками, ідеями та пропозиціями щодо розвитку міста. Студенти підготували якісні і надзвичайно актуальні проекти».

Усім студентам, які брали участь у програмах, на фінальному захисті робіт вручили сертифікати та подарунки.



Переглядів: 4673
Поширень: 0