6 грудня у Вінниці побувала делегація з політехнічного університету міста Лодзь (Польща). Під час візиту викладачі вишу зустрілися з ректоратом та студентами Вінницького національного технічного університету, з представниками департаменту освіти міськради та головою Вінницької обласної Ради Сергієм Татусяком.

Лодзинська політехніка співпрацюватиме з вінницькими вишами

Під час спілкування з головою облради польські гості окреслили провідну мету свого візиту: налагодження співпраці між викладачами у науковій та дослідницькій сфері, а також обмін студентами між університетами. Польський освітній заклад вже має досвід партнерства з українськими вишами, зокрема Харківським національним університетом ім. В.Каразіна, Національним авіаційним університетом та «Львівською політехнікою». Крім того близько 120 студентів з України навчаються у Лодзі на стаціонарній формі.

– Ми також хочемо запропонувати вам впровадження предмету «європеїстика». Ця дисципліна нова для України, але популярна в Європі. Зміст полягає у поясненні студентам специфіки адаптації до європейських стандартів законодавства та інших сфер життя. В період підготовки Польщі до членства у ЄС ці знання стали у нагоді нашій молоді. Тому пропоную реалізацію програм обміну викладачів, з метою вивчення дисципліни з подальшим викладанням її у Вінниці, – висловив думку доктор інженерних наук, проректор Лодзинського політехнічного університету з освіти Марек Сікета.

Крім того, польська сторона запропонувала напрацьовувати та реалізовувати спільні проекти як між студентами, так і викладачами в царині науки. Вони передбачають проведення фахових досліджень на різноманітні теми із подальшим проведенням спільних науково-практичних конференцій, поширенням публікацій у спеціалізованих ЗМІ.

Лодзинська політехніка співпрацюватиме з вінницькими вишами

Сергій Татусяк підтримав ідею щодо реалізації спільних українсько-польських задумів:

– Наша область заохочує міжнародне співробітництво у різних галузях. В сфері молодіжної співпраці ми особливо вітаємо просвітницьку діяльність. Якщо молоді надати контакти, направити її, то напрацювання доволі швидко стануть помітними. Тим паче у нас працює мережа євроклубів, інформаційний центр Представництва ЄС в Україні, – аргументував С.Татусяк.

Стосовно впровадження нової дисципліни, на думку української сторони, у ній можуть бути зацікавлені також виші з більш гуманітарним нахилом спеціалізації. Варіанти взаємодії з вінницькими вищими навчальними закладами розглядатимуть незабаром разом із ректоратами. Попередньо – у форматі додаткових курсів у позанавчальний час.

Польські співрозмовники запевнили, що вже в наступні півроку хочуть отримати конкретні результати від співпраці. Зокрема на весну заплановано обмін делегаціями між вінницькою та лодзинської політехніками.



Переглядів: 3735
Поширень: 0