1 лютого у Вінницькій середній загальноосвітній школі №19, що розташована на Старому місті, було підписано договір про співпрацю із Вінницьким національним аграрним університетом. Документ скріпили своїми підписами директор школи Володимир Костюк та президент університету, доктор економічних наук, професор, дійсний член (академік) НААН України, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин Григорій Калетнік. Також на заході була присутня проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ВНЗ Ірина Гунько. Керівництво міста Вінниці представляли перший заступник міського голови Володимир Кістіон та директор департаменту освіти Володимир Буняк.

Цій події передувала тривалі переговори між керівництвом СЗШ, батьківською громадою і представниками університету. Розпочалося усе зі звернення батьків до Президента ВНАУ Григорія Калетніка. Школа хоч і розташована неподалік від самого центру міста, але не має тієї кількості учнів, на котру вона розрахована. Батьки часто віддають своїх дітей не до тих навчальних закладів, що поруч, а до, на їх погляд, «елітних», навіть якщо дітей у тамтешніх класах – аж зашкалює. Відтак дев’ятнадцята школа заповнена тільки наполовину, і щороку постає питання про відкриття десятого класу, адже кількість дітей замала як для звичайних місцевих шкіл. Однак батьки учнів, які тут навчаються, задоволені навчальним закладом, керівництвом та викладачами. Вони вбачають перевагу школи у тому, що завдяки меншої кількості діти мають індивідуальний підхід зі сторони педагогів. Тож батьки щороку порушували питання функціонування десятого класу, аби хлопчики та дівчатка не переходили до інших шкіл. Батьківська громада звернулась до Григорія Калетніка і запропонувала Президенту ВНАУ започаткувати співпрацю між навчальними закладами. Вінницький національний аграрний університет є одним з найпрестижніших на Вінниччині багатопрофільним вищим навчальним закладом I-IV рівнів акредитації, який, беручи початок з маленької філії столичного вузу, за відносно короткий строк розвинувся у потужний навчально-науковий регіональний центр аграрної освіти і науки. Освіту в ньому здобувають близько 13 тисяч студентів. У його структурі є 7 коледжів, але донедавна не було жодної школи-ліцею.

І ось цю нішу зайняла Вінницька СЗШ I-III ст. №19, яка після підписання договору стане школою-ліцеєм Вінницького національного аграрного університету. На її базі будуть відкриті спецкафедри з ландшафтного дизайну, екології та інші ліцейні класи. Із метою залучення талановитої молоді до науково-дослідної роботи учні проходитимуть практику на базі університету. До викладання та до підготовки навчально-методичних занять у школі будуть залучені провідні науковці ВНАУ. А вчителі навчального закладу зможуть брати участь у семінарах та конференціях, підвищуючи свою педагогічну майстерність і кваліфікацію. Педагоги та учні 9-11 класів користуватимуться бібліотекою та комп’ютерним класом університету.

На базі СЗШ планують створити школи юних юннатів, екологів, юристів, економістів. Для учнів випускних класів проводитиметься робота з метою їхньої ранньої професійної орієнтації, виявлення здібностей та обдарувань. Здійснюватиметься довузівська підготовка учнів до вступу в університет. Випускники школи-ліцею матимуть додаткові пільги при вступі до ВНАУ. Таким чином вигоду від співпраці отримають і школа, і університет.



Переглядів: 9382
Поширень: 0