5-6 березня 2014 року у Вінниці відбудуться зустрічі заступника директора Програми імені Фулбрайта в Україні Інни Бариш й координатора програм обміну для науковців Наталії Залуцької зі студентами та викладачами вищих навчальних закладів міста.

 5 та 6 березня відбудеться презентація Програми імені Фулбрайта

Метою зустрічей є ознайомлення аудиторії з можливостями, що їх надає Програма, та обговорення умов участі у конкурсах на отримання фулбрайтівських стипендій. Окрім того, зустрічі слугуватимуть доброю нагодою довідатись про цілі й традиції Програми, а також пізнати історії наукових пошуків і напрацювань її учасників.

Приємно зазначити, що серед випускників Програми імені Фулбрайта є й десять вінничан. Світлана Чугу, доцент кафедри сучасних європейських мов Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, стипендіатка Fulbright Scholar Program 1998-1999 рр., досліджувала проблеми вивчення та викладання англійської мови в University of Illinois (Urbana-Champaign, Champaign, IL). Олександр Недбалюк, доцент кафедри економіки підприємcтва та міжнародної економікиВінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету, стипендіат  Fulbright Scholar Program 2001-2002, працював над проектом «Економічний розвиток сільської місцевості шляхом упровадження науково-освітніх програм» в Louisiana State University (Baton Rouge, LA). Світлана Кузьміна, старший викладач кафедри англійської мови Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, стипендіатка Fulbright Scholar-in-Residence Program 2009-2010 у Southeast Missouri State University (Cape Girardeau, MO), вивчала методи й нові підходи американських колег до викладання в умовах багатокультурного середовища. Перебування п. Кузьміної в американському університеті заклало підвалини тривалої співпраці й студентських обмінів, а результатом спільних зусиль п. Світлани та її американських колег став нововведений веб курс «Підготовка майбутніх вчителів в університетах США»  http://www.web-blended-education.appspot.com/, що спрямований на  ознайомлення майбутніх освітян з основними засадами, положеннями, проблемами американської педагогічної освіти в умовах глобалізації, й покликаний сприяти не тільки розвитку навичок критичного мислення, а також умінню знаходити шляхи конструктивного вирішення спільних проблем в освіті. Марина Лисунь й Софія Мельник, випускниці Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, а також Олександр Зезюлін, випускникВінницького національного медичного університету імені М.І.Пирогова, були учасниками Fulbright Graduate Student Exchange Program. Марина опановувала магістерську програму з лінгвістики у University of Northern Iowa (Cedar Falls, IA),   2009-2011; Софія студіювала магістерську програму за спеціальністю «Розвиток громад: неприбуткові організації» у Arizona State University (Phoenix, AZ), 2009-2011; Олександр навчався на магістерській програмі з охорони здоров’я у University of Oklahoma (Oklahoma City, OK).     

Четверо молодих викладачів й дослідників вінницьких вишів- Наталія Слободянюк, Ніна Щеглова, Антоніна Брояка, Олександр Очередько - стажувалисьу американських університетах за Програмою Junior Faculty Development Program.

П’ятеро американських фулбрайтівців – фахівців із управління освітою, прикладної лінгвістики, викладання англійської мови – проводили дослідження й читали лекції у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського, Вінницькому торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету.

Довідка:

Програма імені Фулбрайта, спонсорована урядом США, посідає чільне місце у системі міжнародної освіти. Узасаднена ідеєю взаємодії та взаєморозуміння й уґрунтована на пізнанні та повазі до розмаїтого світу, вона успішно діє з 1946, нині – у 155 країнах світу. З 1992 року Програма імені Фулбрайта відчутно увійшла до культурно-наукового простору України. За двадцять два роки її діяльності 850 українців навчались, стажувались, проводили дослідження у США. З належною долею самопосвяти вони упроваджують набутий в американських університетах «фулбрайтівський» досвід в Україні, що спонукає робити порівняння й загострює бажання змін у стінах власних інституцій. Понад 500 американських фулбрайтівських науковців й аспірантів – представників різних наукових сфер й академічних дисциплін – стали джерелом збагачення навчальних курсів й новотворів у навчальних програмах українських вишів, спонукою до альтернативного мислення, вільного від інерційних уявлень й усталених інтерпретацій.

Більш детально на сторінці www.fulbright.org.ua

Справи біжучі, події, статті на сторінці Fulbright Ukraine уFacebook.


Переглядів: 3439
Поширень: 0