З польським містом Кельце Вінницю пов’язують більш як півсторічні побратимські зв’язки. Вони закріплені не лише на папері, а реалізуються у практичній співпраці, постійній комунікації між громадами, обміні досвідом та напрацюваннями.

Першу угоду про дружбу між містами було підписано ще за радянських часів - у 1958 році. А два роки тому, під час святкування Вінницею Дня Європи, її було повторно скріплено Президентом міста Кельце Войчехом Любавським та тодішнім мером міста Вінниці Володимиром Гройсманом. Тоді ж було підписано ще три договори про співпрацю вінницьких та келецьких ВИШів: між Політехнікою Свєнтокшинською і ВНТУ, університетом ім. Яна Кохановського і ВДПУ ім. Коцюбинського, а також угоду про партнерство і співробітництво між Вищою школою економіки і права у Кельце та Вінницьким торговельно-економічним інститутом.

Рада міста Кельце започаткувала стипендії для вінницьких студентівЯк свідчення продовження співпраці в галузі освіти, у лютому цього року Рада міста Кельце одноголосно прийняла ухвалу щодо надання кращим за результатами навчання студентам з Вінниці, які навчаються у келецьких ВИШах, щомісячних стипендій.

За інформацією відділу міжнародного співробітництва департаменту структурних проектів і стратегії міста Кельце, нещодавно три студентки з Вінниці, що навчаються в Державному університеті імені Яна Кохановського, отримали від Президента міста підтвердження про надання їм щомісячної стипендії за старанність у навчанні в розмірі 500 злотих.

Дівчата кажуть, що для них це не лише допомога, а й стимул до подальших здобутків в навчанні. І при цьому говорять, що їм дуже подобається Кельце та система освіти Польщі: «Що найбільше мене дивує у Польщі, то це сама система освіти, - розповідає студентка гуманітарного факультету Юлія Скомаровська. – У нас відсутні зайві предмети, що дозволяє концентруватися на основному профілі. Невелика кількість предметів загального профілю тільки підвищують спеціалізацію. За півроку навчання в університеті змінюється і відношення до світу загалом. В цьому є і заслуга у розумінні та допомозі однокурсників і викладачів. Сьогодні Кельце став для мене другим домом».

Для інформації:

Українські студенти в Польщі є найчисельнішою групою серед іноземних студентів. Популярність польських ВИШів серед української молоді зростає. У 2010 році нараховувалося 4,8 тисяч студентів-українців, а вже за три роки їх кількість зросла майже удвічі. ​



Переглядів: 5943
Поширень: 0