Сьогодні у міській раді перед засіданням виконкому привітали молодих людей з Днем студента. В.о. міського голови Сергій Моргунов вручив активістам загальноміських молодіжних заходів Подяки міської ради та грошові премії. Також зазначив, що 17 листопада всі студенти зможуть безкоштовно їздити на громадському транспорті.

«Студенти – це найбільш активніша частина нашого суспільства, адже саме молоді люди завжди прагнуть вивчати життя, знаходяться у пошуку, мають відчуття справедливості. Якщо говорити про Революції Гідності, річниця якої буде 21 листопада, то саме студенти вийшли на вулиці міст, в тому числі й у Вінниці, адже були незгодні з тим курсом, який визначив для України тодішній Уряд та тодішній Президент. Наразі політична та економічна ситуація в країні складана, але саме головне, що ви, студенти, дійсно обрали єврейський вектор, і я вдячний за вашу активну громадську позицію. Сподіваюся, що наступний рік буде набагато кращим ніж цей, і для вас відкриються великі перспективи. Бажаю, щоб ви завжди залишалися оптимістами, відчували необхідність своєї участі і вплив на ті процеси, які відбуваються в державі», – сказав Сергій Моргунов.

17 листопада вінницькі студенти їздитимуть у громадському транспорті безкоштовно

Сергій Моргунов вручив молодим людям Подяки та грошові премії. Крім того, він повідомив, що 17 листопада молоді люди, при наявності студентського квитка, зможуть безкоштовно їздити на громадському транспорті. Таку ідею подали самі студенти під час попереднього засідання виконкому.

А студенти подарували Сергію Моргунову сертифікат Книги рекордів України за зображення Герба України за участі найбільшої кількості людей – 1593 студентів. Нагадаємо, що флеш-моб «Єдина країна» пройшов у жовтні цього року.

17 листопада вінницькі студенти їздитимуть у громадському транспорті безкоштовно

Загалом у Вінниці працює 26 вищих навчальних закладів, у яких навчається 39 641 студентів, з них – 2091 з інших країн.

Історична довідка про День студента

В основі цього свята лежить боротьба за свої права та інтереси, потрясіння, розчарування і радість перемог. Спочатку ця дата — данина пам’яті чехословацьких студентів, героїв Опору. Коли в 1939 році німецькі війська окупували Чехію, студентські громади всієї країни об’єдналися і влаштували 100-тисячну демонстрацію. В ході заворушень був вбитий студент Ян Оплетала, а тисячі учнів і викладачів піддалися репресіям. А в ніч з 16 на 17 листопада було вбито 9 керівників Союзу студентів Чехії і заарештовано понад 1200 студентів. На засіданні Міжнародної студентської ради, що проходив у Лондоні в 1941 році, на честь загиблих у тих подіях заснували Міжнародний день студента, який з тих пір відзначають 17 листопада.

В Україну 17 листопада, крім міжнародного, святкується ще й український День студента. Це свято було встановлено Указом Президента Леоніда Кучми ще в 1999 році «на підтримку ініціативи студентської молоді України». Взагалі на пострадянському просторі в силу традиції святкують аж два дні студента — Міжнародний день студентів 17 листопада і Тетянин день 25 січня (Спочатку відзначав лише Московський університет, а вже згодом українські та російські студенти почали вважати цей день і своїм святом, а Свята Тетяна вважається покровителькою студентів). Виходить, що один день студента перед зимовою сесією, і один — після.



Переглядів: 5570
Поширень: 0