Угоду про активізацію співпраці підписали ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко під час візиту до найпівнічнішої країни Європи і ректор цього норвезького вишу Pål Pedersen

Угода була укладена в місті Бодьо 9 грудня під час конференції «Норвезько-українське співробітництво у сфері освіти і бізнесу».

Окрім ВНТУ в конференції взяли участь ще 11 українських вишів. Українська делегація мала перемовини щодо подальшої співпраці в галузі освіти між Норвегією та Україною.

Наш університет на конференції в Норвегії представляв також і професор Юрій Бурєнніков — директор Інститут машинобудування і транспорту ВНТУ.

Вінницький національний технічний університет є партнером проекту UKRAINE-NORWAY в Україні, який фінансує міністерство закордонних справ Королівства Норвегія.

Інститут машинобудування і транспорту ВНТУ уже кілька років поспіль успішно бере участь у професійній перепідготовці й соціальній адаптації військовослужбовців ЗСУ в рамках проекту «Україна – Норвегія».

Цей факт був визначальним щодо проведення цьогоріч у жовтні міжнародного круглого столу з реалізації проекту «Україна-Норвегія» саме у нашому ВНТУ.

Загалом уже понад 6000 українських офіцерів пройшли перепідготовку на цивільні професії.

ВНТУ співпрацюватиме з університетом Нурланда (Королівство Норвегія)

На фото: Представники 12 університетів України, які підписали угоду з Університетом Нурланд і ректор  норвезького вишу Pål Pedersen (сидить). Ректор ВНТУ Володимир Грабко праворуч від очільника Університету Нурланда

 

Для розвитку проекту «Україна - Норвегія» щодо соціальної адаптації звільнених у запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, для розвитку співпраці між навчальними закладами України та Норвегії ВНТУ запропонував декілька варіантів спільних дій.

1. Міжнародний центр.

Створення на базі ВНТУ міжнародного міжрегіонального центру підвищення кваліфікації державних службовців з питань імплементації положень Договору про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, розвитку співробітництва і дружби між Україною і Норвегією. У цьому Центрі також перенавчатимуть звільнених у запас військовослужбовців Збройних сил України та інших силових структур.

2. «Комфортний рух».

Створення лабораторії транспортної логістики та економіки для досліджень і комп\'ютерного моделювання щодо оптимізації екологічно чистого транспорту й автомобільного транспорту в місті, яке активно розвивається. Цей напрямок увійшов у Концепцію «Вінниця-2020». 

3. «Чиста енергія».

Розробка математичних моделей та дослідження систем оптимального управління видами енергії. Система «Розумний будинок» крім високої якості проживання дозволить максимально забезпечити житло енергією за рахунок узгодженого використання поновлюваних джерел.

4. Створення на регіональному рівні Центру транспортної авіаційної логістики.

«Візит українських освітян для нашої співпраці є кроком вперед. Україна нині має велику потребу у розширенні співпраці в галузі освіти. Таке партнерство також є дуже цінним для університетської спільноти в Бодьо», — зауважив Pål Pedersen.



Переглядів: 5651
Поширень: 0