На вихідних у місті відбувся хакатон для програмістів з різних куточків України під назвою «Вінниця – розумне місто». Близько 60 ІТ-шників розробляли різноманітні програми, корисні не лише для Вінниці, а й інших міст. Головну перемогу здобула команда «SmartQuery»із «Сервіс для автоматизації черг в центрах обслуговування клієнтів та інших державних закладах». Інші переможці це представники Вінницького національного технічного університету – «EcoSoft», які розробили веб-сервіс, що дозволяє визначати комплексний екологічний ризик у заданій точці міста, а саме, які фактори забруднення повітря можуть впливати на вас і з якою силою. FantasticFour “А щоб знав!” - Центр нотифікацій для розсилки населенню повідомлень про деякі події, наприклад, зміни в розкладі роботи міського транспорту, аваріях тощо. DigitalMakers “A/B Location” & VMP “SmartTransportSearch” - це дві команди, що вирішували проблеми моніторингу та візуалізації розкладу транспорту в реальному часі. Хекслаб “Ask&Go” – команда, яка відпрацьовувала сервіс питань і відповідей для комунікації з представниками міської влади.

10-11 жовтня у Вінниці IT-спеціалісти та громадські діячі працювали над інноваційними програмними розробками, які покликані полегшити життя мешканців міста, щоб згодом поділитися найкращими практиками з іншими мегаполісами.

«Це вже другий хакатон, який проходить у Вінниці. Його учасниками є не лише вінничани, а й гості з інших міст нашої держави, і навіть з Франції. Це програмісти, дизайнери, творчі люди, які хочуть реалізувати свої ідеї і чогось досягти. Загалом було 13 команд. Учасники розробляли прототипи корисних сервісів для громадян. Міська влада буде орієнтуватися на ці запити та підтримувати ініціативи», – каже один з організаторів заходу директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.

У Вінниці відбувся хакатон для програмістів з різних куточків України під назвою «Вінниця – розумне місто»

Також співорганізатором хакатону виступила компанія «Київстар». «Наша компанія підтримує проведення хакатону «Вінниця – розумне місто», адже цей напрямок – один зі складових реформ в Україні. Тобто, люди, зібравшись тут, допоможуть своїми ідеями та проектами просувати цю реформу, запроваджуючи, насамперед, електронні сервіси», – каже керівник напрямку IT-трансформації компанії «Київстар».

Ідеолог та організатор хакатону керівник IT-компанії DevRain Solutions Олександр Краковецький зазначив, що метою заходу є не лише розробити конкретні проекти, а й зібрати представників різних організацій, бізнесу, щоб поспілкуватися по те, якою вони бачать Вінницю в майбутньому. «Дуже приємно, що хакатон розпочався саме у Вінниці, після чого поширився на всю Україну. Взагалі, Вінниця є чудовим прикладом того, як впроваджуються новітні технології, багато зроблено у цьому напрямку, але на досягнутому не потрібно зупинятися», – вважає Олександр Краковецький.

Керівник вінницького Центру підприємництва iHUB Руслан Бурлаченко наголосив на тому, що хакатон допоможе Вінниці й надалі розвивати напрямок інноваційних технологій. «Цей захід допомагає знайти нові методи вирішення різних питань, а також – розвивати IT-спільноту Вінниці. Такі події допоможуть вінничанам надалі розвивати власні проекти, не виїжджати за межі міста. Тут, протягом двох днів, різні команди представили чимало цікавих проектів», – каже Руслан Бурлаченко.

У Вінниці відбувся хакатон для програмістів з різних куточків України під назвою «Вінниця – розумне місто»

Вже вдруге партнером хакатону виступила ГО «Подільська агенція регіонального розвитку». «Ми як громадська організація зацікавлені в розвитку електронної демократії, від простої демократії вона відрізняється лиш використанням електронних засобів, а це – і веб рішення, і додатки, і використання мобільного зв’язку тощо. Адже електронні засоби – це спосіб мобілізувати людей, пояснити їм різні моменти, поінформувати і залучити до міських, соціальних або інших процесів», – каже представник ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко

Перемогу в цьогорічному хакатоні здобули шість команд. Одна з них складається з студентів Вінницького національного технічного університету «EcoSoft». Її капітаном є Богдан Собко – студент спеціальності «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг» напряму «Комп’ютерні науки» кафедри комп’ютерного еколого-економічного моніторингу та інженерної графіки (КЕЕМІГ) ВНТУ «Це – вже другий Хакатон, який проводить Вінницька міськрада за тематикою питань, корисних для вінничан, які треба вирішити за 24 години. І вже вдруге команда нашої кафедри КЕЕМІГ є серед переможців», – каже він.

У Вінниці відбувся хакатон для програмістів з різних куточків України під назвою «Вінниця – розумне місто»

Команда розробила веб-сервіс, який дозволяє визначати комплексний екологічний ризик у певній точці міста (наприклад за GPS-координатами користувача. Цей сервіс враховує напрям і силу вітру та визначає, які фактори забруднення атмосферного повітря можуть впливати на людину і з якою силою. Серед факторів можуть бути автостради, стаціонарні джерела викидів, сміттєзвалища, паління листя тощо.

Інформація братиметься з відкритих веб-ресурсів (метеодані, місця розташування об’єктів на Google Maps та ін.), проте її можна буде доповнювати й самотужки просто зі смартфона чи ноутбука. Для цього передбачено режим «Громадський екоінспектор». Роботу над удосконаленням веб-сервісу планується продовжувати, зокрема це буде робити Богдан Собко у межах свого дипломного проектування. Планується залучати до наповнення та розвитку сервісу і аспірантів та студентів-екологів університету.

У Вінниці відбувся хакатон для програмістів з різних куточків України під назвою «Вінниця – розумне місто»

Основну перемогу отримала команда, яка запропонувала додаток «SmartQuery». Даний додаток дозволяє отримати універсальний ресурс із можливістю створення черги. Тобто будь-яка організація може зареєструватися на даному сайті й подавати інформацію про послуги, а відвідувачі через додаток можуть реєструватися в черзі.

Загалом ідеї були дуже цікаві й різноманітні, а саме: додаток для фотографування вибоїн на дорогах, універсальний сервіс черги; пояснення посилань на закони; карта маршрутів муніципального транспорту; спілкування з владою; відслідковування громадського транспорту; пошук попутного транспорту; електронний запис у лікарні; порушення екології та додаток із сповіщенням про графік основних відключень по місту.

Переможці отримали призи від спонсорів конкурсу – компаній Київстар, Win Interactive, Delphi, Вінницької міськради та ін.



Переглядів: 5137
Поширень: 0