25 лютого у одному із торговельно-розважальних закладів міста студенти Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова спільно з фахівцями головного управління Пенсійного фонду провели флешмоб щодо легалізації заробітної плати.

Організатори   та   учасники   заходу наголошували, що   громадяни  мають  завчасно  дбати  про  свою старість, а також заздалегідь думати про пенсію.

Після заходу молодь роздала відвідувачам торговельно-розважального центру  листівки щодо плати страхових внесків, як обов’язкової умови призначення пенсійної виплати.

Студенти-медики влаштували флешмоб із закликами проти зарплатні "в конвертах"

Наймаючись на роботу, громадянам слід пам’ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для самого працівника. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому. Людина, яка працює неофіційно, при отриманні травми не може розраховувати на виплату їй лікарняних та інших обов’язкових виплат. Не менш важливим являється той факт, що рівень надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду знаходиться у прямій залежності від рівня нарахованої заробітної плати. На сьогодні наявні великі втрати бюджету від прихованої «в конвертах» заробітної плати. Тому дуже важливо, щоб працівники отримували заробітну плату не «в конвертах», а офіційно, бо саме у такому випадку він буде соціально захищений. Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблене зможуть лише самі працівники. Цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із тіньовими зарплатами.

Студенти-медики влаштували флешмоб із закликами проти зарплатні "в конвертах"

З 1 січня 2015 року відбулися істотні зміни в законодавстві щодо сплати єдиного соціального внеску, спрямовані на детінізацію ринку праці та легалізаціюзаробітноїплати:

  • передбачено нарахування єдиного внеску за кожну застраховану особу;
  • запроваджено мінімальний страховий внесок за місяць за найманих працівників;
  • запроваджено знижувальний коефіцієнт розміру єдиного внеску за найманих осіб за основним місцем роботи для роботодавців, які підвищують заробітну плату.

З 01 січня 2015 року набрала чинності нова норма Кодексу законів про працю України щодо відповідальності роботодавців за використання найманої праці без юридичного оформлення, а також виплату зарплати «у конвертах», зокрема відповідальність у вигляді штрафів.

Нагадуємо роботодавцям та громадянам, що тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджети соціальних фондів матимуть стабільні надходження для своєчасного фінансування страхових виплат.



Переглядів: 3269
Поширень: 0