Донецький Національний університет незабаром  можуть перейменувати. Навчальну установу планують назвати іменем нашого земляка, видатного поета – дисидента Валися Стуса. Однак частина студентського складу висловлюється проти змін. Вирішити спірне питання  мають демократично – шляхом громадських слухань.

«Складність пов’язана із усвідомленням людей, що цього не варто робити. Студенти самі питають «а що це змінить?». Відповідь - насамперед покращиться імідж університету. Проте є люди, в яких сидить ще той радянський «совок». Таких багато, особливо на Донбасі, вони не хочуть прощатись із радянським минулим», - говорить ректор університету Роман Гринюк.

Студенти Донецького Національного університету не хочуть, щоб навчальний заклад носив ім’я Василя Стуса

Нині в Донецькому Національному університеті навчається близько 5 тисяч студентів і лише половина з них - мешканці Вінниці і області. Ректорат вузу обіцяє, що до громадського обговорення з питання перейменування будуть долучені усі. Окрім того, серед молоді буде проводитись і широка просвітницька робота. Так з 21 по 23 травня заплановані засідання декількох круглих столів та конференцій. А найзапекліші прибічники «за» і «проти» випробують свої сили у дебатах, що транслюватимуться на вінницькому та краматорському телебаченні.

«Така назва університету символічна із двох причин. Василь Стус – випускник нинішнього ДонНУ. Його постать розглядається не лише як поета, дисидента, героя України, а насамперед як борця за свободу і незалежність», - каже Гринюк.

Студенти Донецького Національного університету не хочуть, щоб навчальний заклад носив ім’я Василя Стуса

Вперше ідею щодо перейменування Донецького національного університету подав випускник історичного факультету Олексій Мацука ще декілька років тому. Однак тодішня студентська ініціатива не знайшла підтримки на Донбасі, а барельєф Стуса бойовики ДНР зняли зі стіни у травні 2015-го.Після переїзду до Вінниці колектив вишу прагне відновити історичну справедливість.

«Більшість студентів за традиційну назву без імені Василя Стуса», - висловлює думку студентської ради ДоНУ Олександр Чмир,- «Напевно більшість просто не розуміє, хто такий Стус, хоча у школі мали б вивчати. Для студентів письменник не є чимось сакральним. Особисто я теж не розумію навіщо перейменовувати і бачу в цьому політичний підтекст».

Додамо, що план проведення заходів щодо встановлення назви ДоНУ вже затверджений і опублікований. Крапку ж у вирішенні цього питання ставитиме Міністерство освіти і науки України.



Переглядів: 7313
Поширень: 0