Своїх перших роботів Дмитро Кривий почав збирати ще у 11 класі, тоді ж вирішив - це його майбутня професія. Дмитро Кривий - винахідник у сфері комп'ютерної інженерії. Хлопцю усього 21 рік, він студент 3 курсу Вінницького національного технічного університету - і уже розробив 10 унікальних винаходів. У колекції Дмитра - роботи, які допомагають людині орієнтуватися у просторі, доглядають за нею, чистять і фарбують дахи будинків і інші. З "Містом" вінничанин поділився секретами своїх розробок, думками із актуальних питань у галузі розвитку IT-сфери в Україні і планами на майбутнє.

- Як і коли зрозуміли, що хочете займатися розробкою робототехніки?

- Я цим зацікавився ще у школі, це пізнавально. У дев'ятому класі почав займатися програмуванням більш серйозно, ніж раніше. А от саме роботів почав активно збирати у 11 класі. Якось вирішив, що це - моя майбутня професія, це справа, якою планую займатися, мені це подобається… тож так воно і пішло.

- Сьогодні ви студент 3 курсу ВНТУ. Але ще коли навчались у школі, вам надходили пропозиції від інших вишів, зокрема Київського політехнічного інституту. Чому не обрали столицю?

- Так, пропозиції були із Київського політеху, із Авіаційного університету, але… Тут ближче, тут родина недалеко. Я сам - вінницький, тому не бачу сенсу навчатися у іншому місці. У принципі, я не вважаю, що щось втратив. Що тут я зараз маю роботу, що там би її мав… Знаєте, якщо має мене хтось чи щось знайти, то знайде.

- А як знаходите матеріали для збірки роботів?

- Спочатку використовував примітивні, ті, які під рукою були: батарейки, деталі побутових пристроїв тощо. Потім з'являлися нові технології, вони ставали доступнішими, і вже на їх основі я майстрував нових, більш складних роботів. Так, один із найтехнологічніших - робот, який може допомагати лежачому хворому: подавати невеликі речі, вимірювати тиск, кількість серцевих ударів тощо.

- Як з'явилася така ідея?

- Саме цей робот і система, яка слідкує за станом людини, у мене, як ідея, з'явилися давно. Я провів певний аналіз і дійшов висновку, що найрозповсюдженіше, що може статися із людиною - це нещасний випадок. У мене є друг, який випав із 8 поверху. Він лишився живий, але проходив довгий період реабілітації. Це було важко. Я побачив, як людина себе поводить у цей період - так і вигадав таку систему. Коли людина лежача, у неї, як правило, рухається тільки рука або, навіть, тільки зап'ясток. Використовуючи цей пристрій, вона зможе керувати маніпулятором, що є досить ефективним. Крім того, так хворі могли б відчути радість руху, хоча і не їхнього. Є варіант також керувати нервовими імпульсами. Але коли у людини пошкоджена нервова система, їй важко керувати таким пристроєм, одягнувши якийсь шолом абощо. Більше того, це буде дорого. А мій теперішній винахід коштує доларів 15.

Вінничанин Дмитро Кривий у свої 21 вже має 10 унікальних винаходів

- Це собівартість розробки, наскільки я розумію. А де гроші берете на винаходи?

- Все зараз роблю за власні кошти. Це ж пробні моделі, тому далеко не усі деталі дуже дорогі.

- Що дається найважче при створенні роботів?

- Це важке питання, за все доводиться платити: як часом, так і грішми. Маючи знання і просторове уявлення процесів і картинки майбутнього виробу, все дається не важко, а навпаки - наче присутній азарт і бажання продовжувати. Це як гра, де ти творець, а машина - матеріал, ти можеш "навчити" машину робити все, що захочеш!

- Скільки роботів у вашій колекції?

- Винаходів усього близько 10. Я маю на увазі, саме унікальних, таких, яких нема ніде на світі. Останнього (робота-помічника. - Авт.) розробив тільки у 2015 році.

- Подавалися зі своїми роботами на конкурси?

- Так. Перший конкурс був "Intel-Техно Україна" (національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel International Science and Engineering Fair. - Авт.). Там я показав свого робота, який міг чистити і фарбувати шифер на даху. У Норвегії посів перше місце із піччю. Це був теж міжнародний конкурс "Енергія і навколишнє середовище". Також брав участь у "Sikorsky Challenge" (Національний фестиваль науки. - Авт.). Там мені виділили грант. Був на "INFOMATRIX-2015" (Міжнародний конкурс комп'ютерних проектів. - Авт.), посів перше місце, рекомендовано до участі у Румунії. Були також на фестивалі "Все життя - гра" за підтримки ЄС і розробника гри "Сталкер", на "Vernadsky challenge" (конкурс стартапів. - Авт.). Багато де брав участь.

Вінничанин Дмитро Кривий у свої 21 вже має 10 унікальних винаходів

- Довго доводиться працювати над винаходами для таких змагань?

- Триста-чотириста годин, тобто два-три тижні. Це не дуже довго. Але тепер часу не так багато на це. Тому наразі подібні розробки для мене більше як хобі.

- Чим захоплюєтеся окрім цього?

- Мені подобається спорт, дайвінг, активний відпочинок, різні види транспорту і здоровий спосіб життя.

- Судячи із кількості конкурсів, у яких ви брали участь, навряд чи свого часу оминули і шкільні олімпіади. Зараз їх 4 етап Міністерство освіти і науки відмовилося фінансувати. Як ставитеся до цього рішення?

- Олімпіади - це чудова мотивація дітей займатися чимось корисним, а не просто "страдати невідомо чим". Їх потрібно не відміняти, а навпаки, впроваджувати заохочення: призи, нагороди! Щоб діти хотіли цим займатися, а не робили на чистій ініціативі. Це б розвинуло бажання дітей до науки і розвитку, підштовхувало б не просто витрачати час, випиваючи, курячи і розказуючи, яке погане у них життя. Я не кажу, що всі такі, але були випадки.

- На початку розмови казали, що працюєте. Зізнавайтеся: ким?

- Тепер іде робота над комерційним проектом, тому я б не хотів розкривати подробиці. Думаю, трошки згодом, але не зараз…

- А як із тим, щоб поставити вироблення роботів "на конвеєр" і заробляти саме цим?

- Поки що немає такої можливості. Дехто, звісно, користується моїми винаходами. Але про вироблення сотень екземплярів мова не йде.

- Чому так?

- В Україні у нас така специфіка: більшість усього купується за кордоном. Всі хочуть купити щось імпортне, а не вітчизняне. Але: що наше, що їхнє - виготовляється у Китаї.

- То, може, щоб налагодити виробництво, треба шукати якихось спонсорів, інвесторів?

- У мене зараз є робота, нею я більше займаюсь. Винаходи відійшли на другий план. Тим паче, я що міг, те сказав і показав, розповів, як реалізовувати все. Усі винаходи запатентовані, тому…

- А які маєте плани на майбутнє? Може, вже є ідея для наступного винаходу?

- Тепер дуже багато картин малюють на стінах будівель, різні магазини часто це використовують. Із цим усім працюють люди. Є ідея зробити робота, який, грубо кажучи, працюватиме як принтер. Ви чіпляєте його на стіну - і він наносить якийсь малюнок. Тобто це великий принтер, який керується із комп'ютера: ви задаєте йому зображення і все. Таке було б досить ефективно для міста. Це зменшило б старіння будинку і людської праці багато не потрібно було б задіювати. Уже є певна реалізація, але показати поки що не можу. Думаю, на кінець цього року буде готово.

- Чи є можливість розвитку в Україні для таких, як ви?

- Байдуже, насправді, де розвивати свою справу. Для айтішника немає різниці, у якій країні бути. Це сфера, у якій більшість не прив'язана безпосередньо до географічного розташування компанії. Наприклад, офіс може бути в Америці, а я спокійно буду працювати в Україні. Навіть сидячи удома, у якомусь дворі, тобто там, де зручно. Принаймні, у найближчий час я нікуди виїжджати не планую.

Деякі унікальні винаходи Дмитра Кривого

  1. Проект, створений для людей із обмеженими можливостями, прикутих до ліжка. Керувати пристроєм людина може за допомогою жестів. Цей робот може рахувати кількість серцевих ударів, частоту дихання тощо. Дані, які він отримує, записуються у комп'ютер. Завдяки цьому, за хворим може спостерігати лікар, навіть якщо він далеко від пацієнта. Спеціальна "лапка" допоможе хворому взяти ліки. Система використовує датчики, щоб визначити рухи людини. Так, хворий може не встаючи із ліжка, дістати те, що йому необхідно.
  2. Проект "SCIF" - комплекс винаходів. Роботи цієї лінійки призначені для допомоги бійцям у зоні АТО. Комплекс включає у себе наручний годинник. Цей гаджет є своєрідним GPS-навігатором, має бездротовий зв'язок і енергоекономний процесор. Акумулятор дає змогу працювати у активному режимі до 14 днів. Інфрачервоний сканер розміщується на голові солдата. Гаджет допомагає виявляти навколо бійця живі об'єкти і сповіщає його про це вібрацією. Пристрій стане у нагоді для солдатів, які чергують на постах у темну пору доби. Тактильний корсет, який допомагає людині орієнтуватися у просторі. Звичайні голосові команди він замінює на вібрацію. Пристрій може застосовуватися як у військовій, так і у медичній сферах (для стимулювання притоку крові). Взуття "SCIF boots" - своєрідний металодетектор: при наближені до металевого предмета пристрій вібрацією сповіщає солдату про можливу небезпеку.
  3. Робот-розвідник. Пристрій, який може на далекій відстані займатися розмінуванням території, сканувати місцевість, передавати інформацію із ворожої сторони.
  4. "Розумні" штори - призначені для клімат-контролю у будинку. Вони можуть закривати дім від сонячних променів літком, а зимою - від втрати тепла. Все робиться автоматично.
  5. Піролізна піч - пристрій, який спалює все майже дотла. Близько 80% матеріалу згоряє за рахунок спеціальної подачі повітря.



Переглядів: 3770
Поширень: 0