Завідувачу кафедри інтеграції навчання з виробництвом Вінницького національного технічного університету, керівнику Стартап Школи Sikorsky Challenge Вінниці, кандидату технічних наук, доценту Костянтину Ковалю присуджено Премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

Молодий науковець ВНТУ Премією Кабінету Міністрів України нагороджений за впровадження творчих та новітніх ідей у створенні та веденні бізнесу, створення нових робочих місць, освіту та працевлаштування соціально уразливих категорій населення, у тому числі осіб з особливими потребами, внутрішньо переміщених осіб.

Диплом та нагрудний знак номінантам вручив Міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Загалом таку відзнаку нині отримали 20 дівчат і юнаків,

Премією КМУ щороку відзначаються молоді люди, досягнення яких сприяють розвитку молодіжних ініціатив на місцевому рівні.

Молодий науковець ВНТУ Костянтин Коваль - лауреат Премії Кабінету Міністрів України

Які Ваші емоції та відчуття від отриманої високої відзнаки?

Звісно це позитивні і мотивуючі до нових досягнень відчуття уваги держави до скромного внеску у розвиток молодіжного руху у Вінницькій області.

Про який саме внесок іде мова?

Якщо коротко, то з 2014 року займаю активну громадську позицію та беру участь у різноманітних формах громадянської активності. Зокрема, з того часу пройшов шлях і активно працював у різноманітних організаціях: член Президії Студентської Ради ВНТУ, заступник голови Студентської Ради ВНТУ, голова профспілкової організації магістрантів ВНТУ, член Колегії Всеукраїнської Студентської Ради при Міністерстві освіти і науки України, голова Молодіжної Ради Вінниччини при Вінницькій обласній державній адміністрації та обласній Раді, голова міського осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ); президент Вінницької обласної молодіжної громадської організації «Фонд студентських ініціатив»; координатор Всеукраїнської громадської організації „Спілка ініціативної молоді” (СІМ) у Вінницькій області, член Громадської Колегії при Вінницькій обласній державній адміністрації та член громадської Ради при Вінницькій обласній Раді.

Нині працюю Головою Правління благодійної організації „Благодійний фонд сприяння розвитку Вінницького національного технічного університету”, є членом Ради молодих учених (консультативно-дорадчий орган при Міністерстві освіти і науки України), керівником Стартап Школи Sikorsky Challenge м. Вінниці, відповідальний секретар Всеукраїнської студентської олімпіади з радіотехніки (ВСОРТ) та ініціатор заснування інженерного молодіжного руху IT-SCOUTS.

Молодий науковець ВНТУ Костянтин Коваль - лауреат Премії Кабінету Міністрів України

- Розкажіть детальніше про одну з найбільш вдалих ініціатив, що Ви реалізували?

Звісно важко виокремлювати одну, адже в кожній є вагомий внесок. Все ж таки ті, про ті що реалізовуються буде нагода детальніше по спілкувати наступні рази. Та в яку вкладав п’ять років надзвичайну велику частку професійних та креативних зусиль – Всеукраїнська олімпіада з радіотехніки. Зі звичайного абсолютно планового, щорічного міністерського заходу вдалось реалізувати масштабний, цікавий та насичений захід наповнений інтелектуальним, практичним та інноваційним змістом. Зокрема, в рамках проведення зазначеної олімпіади з власної ініціативи та за підтримки колег з кафедри радіотехніки реалізовувались: теоретичний тур, практичний тур, конкурс-виставка студентських розробок, дистанційна-дослідницька олімпіада для школярів та студентів коледжів, науковий семінар, реєстрація студентських рекордів України тощо. Реалізація цих олімпіад відбувалась зі значним залученням спонсорських коштів для відзначення кращих студентів та організацією насиченої екскурсійною та розважальною програмою для всіх її учасників.

Поділіться секретом, як Вам вдавалось та вдається все встигати?

Насправді, це лише частина офіційно виконуваних завдань. Наприклад, на роботу в експертній групі за напрямом "Освіта і наука" в рамках міжнародного проекту щодо розробки Стратегії розвитку Вінниці 2030 також періодично необхідно виділяти час. Або на реалізацію проекту FlyUp, що був розроблений в рамках навчання у "Майстерні міських проривів" Павла Шеремети у партнерстві з Вінницькою міською радою, а протягом вересня-грудня успішно реалізований. Це все потребує планування та визначення пріоритетів, і звісно все встигати не вдається. Секрет полягає в тому, що вагому допомогу вдається отримати при командній роботі спільно з колегами.

Молодий науковець ВНТУ Костянтин Коваль - лауреат Премії Кабінету Міністрів України

Як ви вирішили подавати свою кандидатуру на здобуття цієї вагомої відзнаки?

Дуже слушне питання. Дійсно рішення про подання своєї кандидатури було не простим. Адже у Вінниці активне молодіжне громадське життя та багато моїх друзів мають також значні досягнення та реалізували багато різних проектів, ініціатив за які їх варто було б також відзначити! Про що я їм казав та рекомендував подаватись на відзначення за їх здобутки. Крім того, для офіційного подання варто також докласти значні зусилля для якісного оформлення всіх документів у визначений термін. І я вдячний, ректору Вінницького національного технічного університету Грабку Володимиру Віталійовичу та голові Вінницької обласної ради Олійнику Анатолію Дмитровичу за їхню підтримку у номінуванні моєї кандидатури до відзначення цією найповажнішою урядовою відзнакою для молоді.

Ваші поради іншим проактивним молодим вінничанам, як відомо за новими вимогами до претендентів Ви перший хто отримав з Вінницької області?

В першу чергу, вірити в Україну і власні сили, бути громадсько і політично активними та постійно працювати над собою! І звісно бажаю реалізовувати якісні і корисні для молоді проекти, адже чим більше файних ініціатив впроваджується, тим комфортніше себе почувають громадяни. Вінниця вже три роки поспіль визнається найкомфортнішим містом для проживання, саме завдяки стратегічному розвитку та синергії у роботі влади і громадянського суспільства! Зазначу, що світлі децентралізації, за новими вимогам до претендентів на відзначення, ключовими є вимоги реалізації місцевих ініціатив, а подання відбувається саме від представницьких органів влади або громадських (благодійних) організацій.

Ваше життєве кредо?

Одна з моїх найулюбленіших фраз: "Хто прагне досягти мети — шукає спосіб, а хто не бажає — шукає відмовку"! Цю фразу нам, учням фізико-математичної гімназії №17, протягом декількох років повторювала наша улюблена вчителька з математики Гончарук Ліліана Василівна, за що я їй надзвичайно вдячний.



Переглядів: 2987
Поширень: 0