Про підсумки проведення ЗНО та вступної кампанії, а також про готовність закладів освіти до нового навчального року розповів на прес-конференції начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор Івасюк.

Так, на проходження ЗНО у Вінницькій області зареєструвалися 9 610 учасників. З них – 35 абітурієнтів отримали 200 балів з предмету тестування, 2 учасники – максимальні 400 із двох дисциплін.

До 31 липня тривав прийом документів на вступ до вищих навчальних закладів. За результатами зарахування близько 5,5 тис. абітурієнтів стали студентами ВНЗ І-ІV р.а державної форми навчання. Кількісні показники студентів-контрактників узагальнюються.

За кількістю поданих заяв першість має Вінницький національний медичний університет. До п’ятірки лідерів увійшли також Вінницький державний педагогічний університет, технічний та аграрний університети, а також Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ.

Як зазначив головний освітянин області, показник виконання державного замовлення становить 99,8 %. «Фактично, 55 % випускників шкіл мали цьогоріч можливість вступити до ВНЗ на державну форму навчання», - зауважив Ігор Івасюк.

Завершується робота оздоровчих пришкільних таборів. Відповідним відпочинком було охоплено 67 тис. учнів, ще 284 дитини продовжують відпочивати у пришкільних таборах Барського району.

Вчасно здійснюється виплата відпускних працівникам освіти. Станом на 10.08.2011 року виплачено 222 млн. гривень, або 95% до потреби.

Новий навчальний рік принесе із собою, на жаль, старі проблеми: зменшення учнівського контингенту спричинює скорочення мережі ЗНЗ. І якщо у 2010-2011 н.р. в області працювало 973 школи, то на наступний навчальний рік очікується зменшення кількості ЗНЗ у межах від 11 до 29.

Для вирішення питання підвозу дітей до місць навчання продовжується реалізація програми «Шкільний автобус». «Маємо сподівання до початку навчального року за кошти державного бюджету отримати на область 15 шкільних автобусів. 10 транспортних засобів цьогоріч вже придбано за кошти місцевих бюджетів», - зазначив начальник управління.

Що стосується набору до 1-х класів загальноосвітніх шкіл, то за плановими показниками очікується близько 15 тисяч першокласників. На сьогодні 75 % від прогнозованої кількості заяв вже подані. На вступ до 10-го класу очікується біля 9 тисяч заяв, відсоток від плану прийому становить на сьогодні 50 %.

У закладах освіти області завершуються поточні та капітальні ремонти. Загалом на проведення ремонтних робіт у навчальних закладах регіону залучено 24,5 млн. грн. з усіх джерел фінансування.

Цьогоріч планується введення новобудови – Соснівської гімназії Шаргородського району. «Загальна вартість проведених робіт складає близько 30 млн. грн. Відкриття школи заплановано на 1 вересня, - зауважив Ігор Дмитрович . - Окрім того, продовжується будівництво Томашпільської школи. Будемо сподіватися, що найближчим часом вона теж буде введена в експлуатацію».

Забезпечення загальноосвітніх шкіл підручниками станом на 10 серпня становить 42 % від плану завозу (а це близько 65 тисяч примірників). За умови виконання плану поставок, одинадцятикласники загальноосвітніх шкіл будуть забезпечені навчальними посібниками на 96 %. Проблемним залишається питання кількості підручників для 10 класу, де рівень забезпечення становить майже 50 %. «Міністерство освіти і науки, молоді та спорту обіцяє, що підручники, яких не вистачатиме десятикласникам, будуть ще надходити», - наголосив головний освітянин області.

Поінформував начальник управління і про особливості організації 2011-2012 навчального року: «Початок Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» внесе корективи і в навчальний рік: розпочнуться заняття 1 вересня, а завершаться 25 травня в усіх закладах, незалежно від типу і форм власності. Відповідно, зовнішнє незалежне оцінювання планується завершити до 7 червня, а з 2 липня розпочнеться вступна кампанія».

Також серед знакових подій нового навчального року - форум Міністрів освіти Європи, що відбудеться з 22 по 24 вересня у м. Києві та ІІІ З’їзд педагогічних працівників України, запланований на 28 жовтня.


Переглядів: 2793
Поширень: 0