Колишній славетний кінотеатр “Росія” наразі чекає кращих часів. Адже сьогодні його приміщення, точніше частина площі, здається у оренду. Там розмістились невеликі бізнес-структури. Самі вінничани вже звикли до такого його пасивного функціонування. Бо ж не перший рік простоює велетень. А ось у гостя-європейця, який приїде оглянути не тільки нову набережну і фонтан, інший берег Бугу (серце Вінниці) з сірим величезним “кінотеатром” викличе багато запитань. Бо навряд чи хтось з пересічних жителів надасть йому аргументовану відповідь — чому саме такий великий кінотеатр не працює.

Проте колись він був досить популярним місцем відпочинку для вінничан та гостей міста. Бо за радянських часів квитки на сеанси, особливо вечірні, купували за декілька днів. Побудований у 60-ті роки кінотеатр став візитівкою міста. Вечірні ліхтарі освітлювали довгі сходи, а скляний фасад освітлювали величезні люстри в фойє кінотеатру. Кипариси вздовж сходів створювали романтичний і спокійний настрій. Вхід до кінотеатру здійснювався через фойє, а вихід — через бокові сходи. У фойє працював буфет. Прекрасна зала стала найбільшою у Вінниці.

Сучасна молодь пам’ятає його після 90-их вже не як кінотеатр “Росія”, а як дискотеку, яка працювала кілька років на першому поверсі. В цей же період скляний фасад першого поверху заклали цеглою. Наразі околиці колишнього кінотеатру слугують туалетом для перехожих. А колишніми монументальними сходами страшно підніматись.

Виникає запитання: “що буде з цим приміщенням завтра?”. Оскільки не так багато у Вінниці приміщень, які змогли б одночасно вмістити таку кількість людей, тим паче на урочистості. І чи зможе “Росія” повернути собі колишнє обличчя кінотеатру. Хоча за деякими пропозиціями архітекторів, що брали участь у конкурсі проектів облаштування острова Кемпа, поруч з “Росією”, розмістилось би величезне колесо огляду міста.

Та й хто, власне, може повернути колишню візитівку Вінниці? Орендар? Спонсор? Чи просто небайдуже муніципальне керівництво?

(за інформацією сайту www.depo.vn.ua)
 


Переглядів: 11960
Поширень: 0