Першого вересня до Вінниці завітали 74 польські байкери ХІ Міжнародного Катинського рейду. Учасники мотопробігу зустрілись з представниками польської громади, поклали квіти до меморіальної дошки Маршалові Польщі Йозефу Пілсудському, що по вулиці Соборній, і до пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ. Після чого у ЦПКіВ ім.. М.Горького покатали усіх бажаючих на мотоциклах та зіграли у футбол із вінницькими можновладцями. А закінчиться 12 вересня у Варшаві. За цей час паломники відвідають ще 20 міст та подолають шість тисяч кілометрів.

Завершилась дружня футбольна гра перемогою українців з рахунком 2:1. (Минулого року виграли теж українці.) Проте обидві команди і вболівальники залишились задоволеними. Від мера Володимира Гройсмана і Генерального консула Республіки Польща у Вінниці Кшиштофа Свідерека футболісти-мотолюбителі отримали кубки. Адже головна мета мототуру - зупинятися помолитися за своїх співвітчизників, полеглих в часи Другої світової війни, у міжетнічних конфліктах та під час репресій.

У мотопробізі, який триватиме два тижні, їдуть і банкіри, і поліцейські, і юристи, і держслужбовці, і навіть кілька священнослужителів. Вони не тільки з Польщі, а й Австралії, Франції, США. Серед яких є і три жінки-байкери і дві сім’ї з синами. Наймолодшому учаснику рейду 15 років, найстаршому – Віктору Венгжину – 72. Він же й очолює громаду. Сам Віктор володар автомайстерні у США.

Після матчу польські фотолюбителі залишились переночувати у таборі під Вінницею, де на них чекала святкова вечірня програма та українська кухня. До речі попередньо гості побували у Кам’янці-Подільському та переночували у Летичеві. Далі маршрут колони слідує у Бердичів та Житомир. А закінчиться 12 вересня у Варшаві. За цей час паломники відвідають ще 20 міст та подолають шість тисяч кілометрів.


Переглядів: 4299
Поширень: 0