За один день 18 робітників КП «Вінницязеленбуд» справились з майже усіма рослинами, які повинні бути на площі перед міською радою. Вони висадили майже 80% рослин, які зазначені на дендроплані. Залишилось лише посіяти газон, з яким, за словами заступника директора КП «Вінницязеленбуд» Миколи Залецького, колектив справиться за день. До п’ятниці він обіцяє, що на Майдані Незалежності буде святковий вигляд.

- Підбір рослин робили у кількох розсадниках, бо у одному всіх в наявності не було. Нині міжсезоння. А нам висаджувати потрібно зараз. І завчасно їх привезли, щоб не було затримки під час посадки, - ділиться Микола Залецький. – Проте, деякі довелось замінити, як от, наприклад, замість шаровидних кленів з бордовим листям висадили бордові сливи пісарди. Бо їх пересаджувати зараз – ризиковано. Наразі ми їх знайшли не у контейнерах, а у ґрунті. Тому, щоб надати площі гарного завершеного вигляду – ми вирішили поки посадити сливи. А клени висадять у листопаді.

оновлений Майдан Незалежності

Або ж кольорову заміну рослин робили на ходу, чи точніше «на підйомі» до п’ятого поверху. Бо, щоб вирішити, які ж усе-таки хризантеми висаджувати у центральній клумбі, довелось підніматись на … поверхи міської ради. З вікон і «приміряли» кольори: вирішували жовті чи вишневі садити. Перевагу надали вишневим. У 2012 році на їх місці висаджуватимуть однорічні квітучі рослини, які цілий рік будуть періодично міняти.

Таке ж рішення пішло й на користь червонолистих барбарисів тумбергів, які у центрі двох круглих клумб. Вони й дешевші за шаровидні туї із золотим відтінком, й гармонійніше вписуються до кольорової висипки.

оновлений Майдан Незалежності

А от чи вдалось зекономити міськраді Микола Залецький каже так: «Судіть самі. Якщо найдорожчими рослинами є ялиця у 1400 гривень і клен шаровидний штамбовий – 1100 гривень. А ряд туй, які висаджені вздовж паркувального майданчика закупались по 300 гривень. В той час як у вінницьких магазинах вони коштують від 900 гривень і більше. А деякі, як, наприклад, самшити ми маємо власні – по 35 гривень.»

оновлений Майдан Незалежності

оновлений Майдан НезалежностіЯкщо ж говорити про урни, то, як поділився генеральний директор проектно-будівельного підприємства «Мур» Ігор Козловський, вартість однієї складає близько тисячі гривень.

- Їх виготовляли за індивідуальним комбінованим ескізом у вінницького коваля. Тому що те, що нам пропонували на ринку було вдвічі дорожче й терміни виконання досить пізні, - пояснює Ігор Козловський.

Не обійшлось і без солідних змін у генплані під час роботи, - облаштування зони відпочинку по вулиці Пушкіна і розширення вулиці Козицького, до якої забрали старі сходи. Бо ті непридатні. А ось щодо зеленої зони напроти художнього салону, то спочатку її не планували оновлювати. Але зараз на ній і лави, і ліхтарі з’явились. Останні виготовляли у Львові. І на них, і на люках спеціально замовляли герб міста Вінниця.

- Єдине, що бентежить розробників проекту, це одна зі скульптур. Через те, що її частини постійно розмальовує молодь, - зазначає Ігор Козловський. - І ще – можливо замінять лампи у вмонтованих у плитку ліхтарях – занадто яскраво світять.

Проте Ігор Олексійович запевняє, що все буде готово до Дня міста.

оновлений Майдан Незалежності

Довідка:
Для площі використано 1800 кубометрів ґрунту. У деяких місцях навіть перевищили норму, там де допускається 30-40 см ґрунту ми засипали по 50 і більше. Середня ціна лавки – біля двох тисяч грн., урни - біля тисячі. Найдорожчі ліхтарі – по п’ять тисяч грн..


Переглядів: 9644
Поширень: 0