Цей процес розрахований на 4 етапи і передбачає закриття малопотужних котелень з котлами, що мають низький коефіцієнт корисної дії, реконструкцію потужних котелень із встановленням сучасного енергоефективного обладнання, встановлення індивідуальних теплових пунктів та заміну теплотрас. 23 вересня під час робочого об’їзду територією міста міський голова Володимир Гройсман перевірив хід виконання робіт по реконструкції теплових мереж поблизу гімназії №1 та закриття малоефективної котельні за адресою вул. 50-річчя Перемоги, 57.

На сьогоднішній день завершуються роботи по підготовці комунального теплоенергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду. Поряд із ремонтом існуючих мереж упродовж останніх п’яти років проводиться постійна робота по модернізації теплопостачального комплексу міста. Відтак, із понад 20 малоефективних котелень (ККД існуючих на них котлів НІІСТУ був дуже низьким, а отже і теплові ресурси використовувались неефективно), 18 вже виведено з експлуатації. Ті ж котельні, які залишились, мають більш потужні модернізовані котли, тож і блакитне паливо, яке використовується для обслуговування, використовуватиметься значно ефективніше.

Зокрема, мова йде і про котельню за адресою вул. 50-річчя Перемоги, 57, що забезпечує опаленням та гарячим водопостачанням дитячу міську лікарню №2, з переключенням навантаження на ТЕЦ–1. Для реалізації цього проекту працівники КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» здійснили заміну теплової мережі із застосуванням сучасних попередньоізольованих труб та провели демонтаж морально застарілих котлів НІІСТУ–5 та іншого обладнання (яке експлуатувалось понад 20 років). Натомість в приміщенні котельні встановлено сучасні модулі з пластинчатими теплообмінниками, насосами меншої потужності та іншим обладнанням із застосуванням незалежної схеми підключення споживачів. Завдяки цьому дитяча міська лікарня №2 буде отримувати якісні послуги, а колишня котельня (яка відтепер стала індивідуальним тепловим пунктом), завдяки виконаним роботам дозволить економити паливо-енергетичні ресурси у кількості 251,95 тон умовного палива щороку.

Окрім того, в обласному центрі триває робота по влаштуванню індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у багатоповерхівках. Таким чином, у кожному будинку, в якому вже є ІТП, буде окремо регулюватися подача тепла, а отже мешканцям квартир не доведеться страждати від так званих «перетопів» (коли доводиться відчиняти вікна, аби дещо охолодити помешкання). Важливо і те, що завдяки влаштуванню ІТП мешканці багатоповерхових будинків зможуть заощаджувати кошти при оплаті послуг теплопостачальникам.

Тривають роботи і по ліквідації надлишкових теплових мереж, які не використовуються, та прокладанню теплотрас із використанням сучасних матеріалів для оптимізації мережі. На даний час такі роботи тривають на території гуманітарної гімназії №1. Будівля початкових класів цього навчального закладу, 30-тиквартирний будинок по вул. Стуса, 10 та будівля обласної санепідемстанції опалюються від мереж теплопостачання ТЕЦ–4. Ці мережі експлуатувались понад 30 років і вже вичерпали свій ресурс, тому потребували негайної заміни. Саме тому було прийнято рішення щодо доцільності переключення цих споживачів до мереж поблизу котельні по вул. Пирогова, 25, що дозволить вивести з експлуатації зношені трубопроводи довжиною близька півкілометра і, відповідно, зменшити втрати тепла на шляху від джерела теплової енергії до споживача.

Проектом реконструкції передбачено реконструкцію трубопроводів теплової мережі від котельні по вул. Пирогова, 25 до ІТК-1 із заміною зношеної арматури на нову, будівництво нових теплових камер ПТК – 1, ПТК – 2, підключення системи теплозабезпечення житлового будинку по вул. Стуса, 10, санепідемстанції та гуманітарної гімназії №1 (початкові класи) до теплової мережі. Ці заходи дозволять заощаджувати щороку паливо-енергетичних ресурсів в обсязі 30,3 тон умовного палива.

За словами Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, заходи щодо енергоефективності Вінниці будуть продовжуватися і надалі. Наступного року у місті буде реалізовано іще низку заходів по енергозбереженню, в тому числі і по переходу на альтернативні види палива. «Сьогодні ми працюємо у трьох напрямках: виробництво тепла на котельнях, ефективне його транспортування та його споживання мешканцями, - зазначив очільник Вінниці. – В свою чергу, вінничани мають розуміти, що для того, аби підприємства мали змогу своєчасно подати тепло до помешкань, до початку опалювального сезону слід погасити існуючу заборгованість».


Переглядів: 3377
Поширень: 0