Коцюбинського 37Так думають місцеві жителі. Вони розповіли: в підвалі будинку, зведеного ще у 1936 році, завжди стояла вода. Але після того, як навколо будинку розпочали виростати нові будівлі, рівень води в підвалі піднявся ще вище. Вже 22 роки, скаржиться місцева жителька Лариса Миколаївна, зайти в підвал неможливо - вода стоїть по плечі.

- Коли ми замінювали сантехніку в квартирі, нам довелося викликати водолазів, - розповідає Лариса Миколаївна. - Заплатили зі своєї кишені 100 гривень для того, щоб він спустився у підвал і закрутив вентиль на наш під\'їзд. Ми куди тільки не зверталися, але ніякої реакції.

Зі своєю проблемою жильці звернулися до мерії ще у 2002 році. Після кількох направлених заяв - на ім\'я заступників міського голови та мера, в підвалі встановили насос. Він пропрацював два місяці і після того - зламався, кажуть місцеві. А відтоді - його відмовилися ремонтувати в ЖЕКу.

- Ми, взагалі, збудовані на території, де раніше озеро було, - каже Лариса Миколаївна. - У нас надзвичайно високий рівень ґрунтових вод. От після того, як збудували новий корпус фабрики - в наших підвалах піднялася вода. А якщо зараз збудують оцей невідомий об\'єкт? Нас взагалі затопить!

У під\'їздах будинку тхне гниллю. Каламутна вода підступає до сходів підвалів, інколи, якщо дощить, - піднімається вище. А тут - на невеличкій відстані від будинку поставили паркан: яскраву ознаку майбутнього будівництва. Жильці розуміють: місто має розвиватися та розбудовуватися, але ж не за рахунок городян! На їхню думку, після того, як буде зведений бетонний фундамент сучасної будівлі - їхні квартири опиняться в зоні постійного підтоплення. А згодом - обвалиться весь будинок. Уже й зараз тріщини на стінах видні неозброєним оком, вони щороку повзуть угору. А один з кутів будинку - просів на кільканадцять сантиметрів, розповідає Лариса Миколаївна.

- Наш будинок - це сталінка, яку збудували ще у 36-му році, - кажуть жильці. - Стіни в квартирах - дранка, а стелі та підлоги - з дерев\'яними перекриттями. Вони й так тріскають через те, що будинок постійно вібрує: поряд транспорт, трамваї. Просто на ліжку вночі підстрибуємо від цієї вібрації!

Люди кажуть, що не знають хто будується поряд із їхнім домом. Ніяких громадських слухань, та й, взагалі, жодних обговорень майбутнього проекту, навіть банального плакату із зображенням - що ж таке воно тут буде - на будівельних риштуваннях немає. Як немає і телефону, за яким можна звернутися, аби дізнатися, хто і що будує по сусідству.

- А забудовники з нами взагалі не розмовляють, ми кілька разів зверталися до них, вони ж тільки грубіянили у відповідь, мовляв: „ідіть звідси", - каже Лариса Миколаївна. - От тільки нещодавно приїжджала наша сусідка - вона в Секретаріаті Президента працює, показувала будівельникам своє посвідчення - то вони їй здалеку показали документ, що мають право будувати. І більше - нічого!

Будівництво - наразі найстрашніша проблема жильців. А є ще й вода в підвалі, яка десятиліттями підтоплює фундамент будинку, до того ж - якщо раптом піде дощ до смітника не дістатися, тільки долаючи річку дощової води, та й заглядають у двір всі, кому не лінь з навколишніх пивнушок - справити нужду, бо ж більше ніде і ще від транспорту будинок постійне вібрує.


Переглядів: 3055
Поширень: 0