Якщо раніше "кожна кухарка" могла керувати країною, то сьогодні біля керма не тільки держави, а й міст опиняються найчастіше юристи та економісти. У когорті мерів Вінниці здебільшого інженери та будівельники, так звані "технарі". Траплялися і медики (Євген Едельштейн та Микола Оводов). А от з гуманітаріями в усі часи було складніше. Та й серед вінницьких мерів за усю писану біографію - лише одна жінка: така собі Фукарьова (1929 р.), навіть ім\'я не збереглося. Щоправда, у деяких людей, яким вдавалось "порулити" містом, є певні схожі факти у біографії.

Генріх Лютворт (28.02.1963 р. - 10.12.1964 р.) - єдиний мер Вінниці, який отримав гуманітарну освіту - за спеціальністю викладач історії. За його підтримки у Вінниці закладають ботанічний сад, прокладаються нові трамвайні колії, будується площа ім. Гагаріна та споруджується універмаг.

Степан Васильович Фурса - чи не єдиний вінницький мер, який не міг похизуватися дипломом. Він закінчив лише 3 класи і 11 років працював мідником на виробництві. Зате за часів його керівництва містом (1939 - 1941 рр.) у Вінниці збудували новий водогін, а довжина водогінної мережі збільшили до 57,5 км.

Освіту будівельника отримали колишні мери Вінниці Дмитро Дворкіс та Володимир Ваховський. Обидва закінчили Вінницький будівельний технікум, а потім інженерно-будівельний інститут. Дворкіс - у Києві, Ваховський - в Одесі. Диплом одеського інженерно-будівельного інституту має також Юрій Іванов, який свого часу також побував біля керма містом, згодом був головою облради, а нині - депутат облради.

Олександр Домбровський, екс-мер і нинішній губернатор, осягав ази науки у Вінницькому політесі на факультеті автоматики і телемеханіки. Олександр Георгійович любить підкреслювати, що він - кібернетик. Показовий прагматизм губернатора пом\'якшує зокрема і його музичне минуле: школа гри на баяні та музичні юнацькі підробітки на весіллях.

Нинішній мер Володимир Гройсман, поряд з тим, що він - наймолодший з мерів Вінниці, першу вищу освіту отримував у вузі вже нового покоління. Володимир Борисович закінчив МАУП за спеціальністю юриспруденція. В його біографії зазначається, що працювати почав у 14 років - слюсарем. До речі, слюсарем починали також Юрій Іванов і Володимир Ваховський, щоправда вже після здобуття середньої спеціальної. І Олександр Домбровський, і Володимир Гройсман - не одразу рвонули у мери. Спершу сходили "у розвідку" як депутати міської ради. Ще одна можливість проторити шлях якщо не до крісла міського голови, то принаймні до заступників мера - через роботу у комунальній галузі. Зокрема, Дмитро Дворкіс свого часу пропрацював від виконавця робіт до начальника вінницького ремонтно-будівельного управління "Укрліфт", був і начальником водоканалу у Хмільнику. До речі, з ліфтового господарства прийшов у мерію і вже колишній заступник мера з комунальних питань Анатолій Уздемір, а коли пішов на пенсію, його місце посів начальник вінницького водоканалу - Володимир Кістіон.

Якщо раніше для новоспечених міських голів обов\'язковими були курси у вищій партшколі, то з поваленням комуністичного режиму і приходом Незалежності колишнє активне комсомольське або ж партійне минуле лише додавало балів майбутнім перетендентам не тільки на мерське крісло. Зокрема, Олександр Домбровський був першим секретарем міськкому комсомолу. Комсомольське минуле і у Віктора Козака, екс-секретаря міської ради. До речі, активний комсомольський досвід за плечима і у прем\'єра Юлії Тимошенко. А ще... у німецького канцлера Ангели Меркель.

"Технарі" при владі і в інших містах України. Зокрема, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус є випускником Вінницького політеху. Мер Львова Андрій Садовий має одразу декілька дипломів: технікуму радіоелектроніки та "Львівської політехніки". Мер Житомира Віра Шелудченко - за фахом інженер хімік-технолог, закінчила Київський інститут легкої промисловості. Міський голова Кіровограду Володимир Пузаков - інженер-механік. А ось очільник сусіднього Хмельницького Сергій Мельник - випускник кооперативного технікуму, а згодом - технологічного інституту за спеціальністю "Бухгалтерський облік і аналіз господарської діяльності". І нехай психологи кажуть, що бухгалтер - це "жіноча" професія, зате чоловіки добиваються більшого успіху. Приклад - Віктор Ющенко, за фахом теж бухгалтер.

А що ж у нас на владному державному олімпі з професіями? Виявляється "фізики", "технарі" та "медики" не займають високих державних постів (за рідким винятком). Робочі спеціальності на кшталт інженера-будівельника серед політичної еліти вже не популярні (останнім відомим інженером-будівельником був Борис Єльцин). Наразі зірковий час для юристів та економістів. Саме на юристів вчилися свого часу Тонні Блер (в Оксфорді), Ніколя Саркозі (у паризькому інституті політичних наук, Сільвіо Берлусконі (у Міланському університеті), Володимир Путін та Дмитро Медведєв (у Ленінградському університеті). В Україні серед відомих політиків багато економістів та фінансистів. Юлія Володимирівна - економіст-кібернетик, Віктор Андрійович - бухгалтер і академік, Віктор Янукович - інженер-механік, професор і теж має докторську ступінь в галузі економіки. Але психологи вже зараз попереджають, невдовзі на світову арену прийдуть рейдери, журналісти і програмісти. Люди саме з цим родом занять матимуть шанс стати президентами, прем\'єрами і канцлерами. А, відповідно, змістяться і акценти на рівні місцевої влади.


Переглядів: 8214
Поширень: 0