На ринку нерухомості знову з\'явились новини.

А це значить, що городяни знову почали купувати-продавати житло. І останні вісті "з полів" забудови: у столиці квартири дорожчають, у регіонах - дешевшають. Втім, такі загальноукраїнські прогнози вінницькі ріелтори не розділяють, кажуть - ціни за останній час особливо не змінились, а надалі все, як завжди, залежатиме від долара. Газета "Місто" поцікавилася: а почім нині квадратний метр для народу і відшукала справжній ексклюзив - "по-вінницьки".

Однокімнатні - у дефіциті

Як розповіла секретар агентства нерухомості "Антей" Світлана Думіна, після літа на вінницькому ринку нерухомості настало певне затишшя. Найбільш популярними у вінницьких покупців залишаються однокімнатні квартири.

- Середня вартість квадратного метра житла - це 650-700 доларів. На ціну квартири традиційно впливає район, поверх, її стан, - зазначає Світлана Думіна. - Зараз найбільше ціняться однокімнаті квартири, але їх у продажу залишилося дуже мало. Вартість такої квартири - 30-34 тисячі доларів.

Найзатребуванішими у покупців в агенції називають райони Вишеньки і Центру, ближнє Замостя (до району лікарні швидкої допомоги), Свердловський масив і район ринку "Урожай". Менш популярні - Тяжилів, вулиця Тарногродського, Карла-Маркса.

До позичальників - особлива увага

В агентстві "121 РІЕЛ ЕСТЕЙТ" помітили нову тенденцію.

- Раніше вартість житла у віддалених районах була на порядок нижчою, десь на 15%, ніж вартість у інших. Зараз ця різниця зменшилась до 5%, - пояснює Наталя Крістенчук, директор АН. - Середня вартість як 2-кімнатних, так і 3-кімнатних квартир на сьогодні - 700-900 дол. за кв. м. Ціна квартир у будинках, збудованих у 70-90-х роках, - 850-900 дол., ціна елітного житла у новобудовах - 1000 дол.

Банківське кредитування покупки житла відновилось. Однак позичальників на платоспроможність тепер перевіряють більш ретельно.

- Подейкують, що у банків для цього навіть існує своя база даних - розповідає Наталя Крістенчук. - Щоб отримати кредит, треба внести 40% вартості квартири, хоча банки можуть пропонувати і 20%. Але, як показує практика, якщо внесок менше 40%, придбати житло досить складно. Відсоткова ставка наразі - 15-17%. Часом люди погоджуються і на більший відсоток, але за умови фіксованої ставки.

Екслюзив по-вінницьки

Окрім варіантів, які пропонує сучасний комерційний ринок нерухомості, вінничани мають додаткову і цікаву можливість придбати житло - у муніципальних будинках. На Старому місті (по вул. Смірнова - пров. Українському) зараз будується 106 квартир, які долучили до програми муніципального житла.

- Всі однокімнатні квартири у будинку вже продані, - розповіла Галина Якубович, директор департаменту економіки й інвестицій міської ради. - Не проданими залишилися 34 двокімнатні і чотири - трикімнатні квартири. Площа квартир 72 кв. метри - великогабаритні і комфортні.

Крім того, муніципальні будинки будуються у терміни не більш ніж встановлено нормативами (18 міс). Цей планують ввести в експлуатацію уже у І півріччі 2012 року, ціна квадратного метра тут значно дешевша, на відміну від комерційного житла. Якщо у новобудовах за кв.м. просять від 5,6 тис. грн. (700 дол.) до 8 тис. грн. (1 тис. дол.), то у муніципальному будинку - це 4700 грн. (587 дол.). Будинок здається із індивідуальним опаленням, лічильниками, вхідними дверима, металопластиковими вікнами, виконано стяжку і чорнову штукатурку.

- У цьому році розширено перелік учасників муніципальної програми: до нього включили молоді сім\'ї, платоспроможні багатодітні родини, пенсіонерів... Єдине обмеження - щоб за учасником не було зареєстровано окремого житла з довідкою БТІ, оскільки це означатиме, що людина купує квартиру на перепродаж, - пояснює Галина Якубович. - По іпотечному житлу з нами працює банк - 16,5% на термін до 30 років.

Учасник програми укладає договір і вносить 30% від вартості житла. Остаточні 70% він може сплатити рівними частинами на період будівництва, або ж залучати іпотечний кредит.

Вінниця - єдине місто, де діє програма муніципального житла. До слова, нею уже зацікавилися й інші регіони. Так, вінницьким досвідом цікавився Луганськ.

- Ця програма буде реалізовуватися і далі. Наразі займаємося проектуванням двох будинків по вулиці Щорса, плануємо туди долучити програму державного доступного житла - для людей, які стоять у квартирній черзі, - підсумовує Галина Якубович.


Переглядів: 6672
Поширень: 0