Уже вшосте на Вінниччині відбувається конкурс освітніх інноваційних проектів, який організовують і фінансово підтримують Вінницька облдержадміністрація й облрада. Здійснюється він в рамках реалізації Програми розвитку інформаційних, телекомунікаційних та інноваційних технологій в закладах освіти Вінницької області до 2015 року. Цьогоріч свої напрацювання подали 34 навчальні заклади.

Наш університет представив два проекти.

«Розробка, створення та впровадження автоматизованих систем для управління приладами наноелектроніки, зокрема енергозберігаючими джерелами світла та тепловими пунктами» (керівники — доктори технічних наук, професори Сергій Павлов, завідувач кафедри загальної фізики та фотоніки, та Сергій Злепко, завідувач кафедри проектування медико-біологічної апаратури).

У нашому університеті ще у 90-ті роки потурбувалися про стовідсотковий приладовий облік енергоспоживання. Це суттєво зменшило витрати на комунальні послуги. А з початком XXI століття у нашому виші організаційно-технічними заходами з енергозбереження (в основному маловитратними) зменшили споживання тепла, води, газу на третину.

Аби енергоефективність і надалі зростала, слід модернізувати системи енергопостачання на новій технічній та технологічній базі, а також покращити теплотехнічні характеристики об′єктів. Отож, мета проекту — створення автоматизованої системи для ефективного дистанційного управління освітленням та тепловими пунктами установи залежно від погодних умов та режиму роботи. А також забезпечення автоматизованого цілодобового моніторингу використання теплоносія та повідомлення про аварійний стан системи по GSM та Internet-каналах. Ці методи та технологія суттєво покращать параметри та ефективність систем освітлення та теплопостачання, водночас зменшивши фінансові витрати.

Другий проект «Високопродуктивний обчислювальний мережевий комплекс на основі сучасних паралельно-ієрархічних технологій для підвищення ефективності навчальної, наукової та управлінської діяльності у навчальних закладах Вінницького регіону» (керівник — докторант кафедри комп\'ютерних наук ВНТУ, кандидат технічних наук, доцент Андрій Яровий).

Розробка зорієнтована на підвищення ефективності навчальної, наукової та управлінської діяльності у навчальних закладах через використання високопродуктивного обчислювального мережевого комплексу з економним споживанням електроенергії на основі сучасних паралельно-ієрархічних технологій. Мета досягається шляхом реалізації в межах обчислювального комплексу паралелізму засобами як паралельного, так і розподіленого програмування із застосуванням технологій GPGPU та сучасних паралельно-ієрархічних технологій. Виконання проекту дозволить з легкістю додавати обчислювальні можливості суперкомп’ютерних систем на основі GPU в існуючі центри обробки даних.

За результатами оцінювання журі проект професорів Сергія Павлова та Сергія Злепка здобув перше місце і грант у сумі 40000 грн. Проект доцента Андрія Ярового отримав грант у сумі 20000 грн. за друге місце.

Гранти дають змогу вченим втілити у життя напрацьовані проекти та ідеї, відкривають нові можливості та перспективи для розвитку навчального закладу.


Переглядів: 4023
Поширень: 0