У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї пройшла виставка-продаж фіалок. На ній було представлено більше тисячі сортів рослин, які показували шестеро любителів і селекціонерів з Вінниці та двоє з Києва. Окрім фіалок (сенполій) для закоханих у кімнатні рослини - була представлена колекція Сергія Ченрвінко кактусів і сукулентів.

виставка фіалок

виставка фіалокЦя виставка - перша виставка вінничан-колекціонерів, які зареєстрували громадську організацію «Вінницьке обласне об’єднання любителів кімнатних рослин».

- Ми певний час готували рослини до цвітіння, адже хотіли показати фіалки усім у період цвітіння, у пік своєї краси, - розповідає організатор і одна з учасниць виставки Валентина Тарасюк. - Ми любуємось ними, але вдома, на підвіконнях і лише у Інтернеті показуємо комусь фото. Але жодна фотографія не зможе показати цю живу красу. Тому ця виставка – це і знайомство нас одне з одним, з колекціями, і обмін досвідом.

Які фіалки зараз «в моді»?

Валентина Скрицька, учасниця виставки з Києва, вирощує фіалки більше 10 років. У її садибі нараховується більше 1,5 тисячі сортів.

Вона розповідає, що смаки і вподобання у кожного відвідувача різні.

- Але той, хто полюбляє квіти, вибирає фіалку з гофрованим так званим girl-листом (дівоче листя), чи пістрявим, з вкрапленнями світлого пігменту, - ділиться Валентина. - Простий зелений лист покупців не цікавить.

 

виставка фіалоквиставка фіалок

виставка фіалок

Серед «гурманів» - махрові «не в моді». Зараз «модні» фіалки з формою квітки у вигляді дзвіночка. Дуже гарний Big Bel, Рожевий дзвіночок, дуже багато зараз сортів з квіткою у формі оси, коли три пелюстки вниз направлені – дві доверху.

виставка фіалоквиставка фіалок

виставка фіалокЗараз багато селекціонерів працюють над тим, щоб досягти гарного жовтого пігменту серединки фіалки. Тут є такі сорти, як Жар-Птах (Рєпкина), Lemon Kisses, Golden Autumn, Сонячний хлопчик...

Скільки коштує краса?

Валентина Тарасюк підтримує колегу і погоджується, що і у покупців, і у колекціонерів вподобання найрізноманітніші. Але за її словами вінничанам дуже пощастило, оскільки у нас є власний селекціонер фіалок (сенполії) Олена Лебецька.

- Ми, колекціонери, стоїмо в черзі, по пів року, щоб придбати у неї листок нового сорту сенполії, - розповідає Валентина Тарасюк.

– Я наприклад, щонайменше її п’ять сортів зараз чекаю. Олена, як селекціонер відома не тільки в Україні, а й за її межами. Її сорти знають у Росії, Білорусії, Казахстані. На виставці представлені її сорти. Це Фламенко, Нічні Мелодії, Танцівниця… деякі з них квітують по шість місяців.

Колекційні сорти на виставці не продаються. Проте листок можна придбати, починаючи від п’яти-десяти гривень, а невелику рослину від 15 – і до 70 грн, в залежності від цінності сорту.

 

виставка фіалоквиставка фіалок

Фото Ігоря МУХИ

 

 


Переглядів: 17547
Поширень: 0